de bronnen

Stamboom Van Buchem


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Van Buchem
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Van Buchem? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie Van Buchem. De verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor familie Van Buchem.
Tip: naast de tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Van Buchem in 5 minuten


Het starten met stamboom Van Buchem is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Buchem
De stamboom maken Van Buchem

Stamboomonderzoek naar Van Buchem - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van Buchem hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Van Buchem.

Op deze website vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Buchem, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor de stamboom Van Buchem.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Buchem voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Buchem
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Buchem

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Buchem
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Buchem

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Buchem

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Buchem langzamerhand uit.


familie Van Buchem
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Buchem

Eenvoudig veel gegevens vinden voor de familie Van Buchem? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • FamilySearch.org Van Buchem
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Buchem.

 • Zoek "Van Buchem" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Van Buchem
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Van Buchem
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Buchem.
 • CBG Van Buchem
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Buchem".

Waarschuwing: Om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Van Buchem is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Van Buchem betekent niet automatisch dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data gevonden hebt. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van Buchem zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om copyright issues te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Buchem online
Gegevens van Van Buchem online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom Van Buchem verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Buchem. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Buchem: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Buchem: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Buchem: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Buchem: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Van Buchem te vinden, de stamvader Van Buchem en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Van Buchem geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Van Buchem
Stamvader Van Buchem is de naamgever van de familie Van Buchem


stamreeks Van Buchem
kwartierstaat Van Buchem
genealogie Van Buchem
parenteel Van Buchem

Wie heet er nog meer Van Buchem?

Wie heten er ook Van Buchem? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Buchem
Wie heet er nog meer Van Buchem? Tip: Speur onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Van Buchem een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Buchem die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Buchem bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Buchem"

Kunt u geen familiewapen van Van Buchem vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Buchem laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Buchem, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Boeken genealogisch onderzoek familie Van Buchem

Ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van Van Buchem kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen assisteren bij het familieonderzoek Van Buchem:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Terug in de geschiedenis Van Buchem

Wanneer u al wat data van verwanten hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Van Buchem-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Buchem

overleden Van Buchem
Grafstenen van overleden Van Buchem familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Van Buchem dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Van Buchem ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Van Buchem?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Van Buchem, de beruchte boef Van Buchem, of filmster Van Buchem? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Van Buchem wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Van Buchem ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van Buchem?

Google eens op "stamboom Van Buchem" of "genealogie Van Buchem" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Van Buchem:

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om meer informatie over familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van Buchem
Vind ook informatie over familie Van Buchem in de lokale archieven.

Nog meer ideeën

U zoekt nog meer ideeën voor familie Van Buchem? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Van Buchem
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Buchem

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Buchem
Hoe leefde Van Buchem in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Van Buchem voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Buchem in het Nationaal Archief.

 • Van Buchem in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Buchem.

 • Bibliografie Van Buchem
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Buchem voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Schrijfwijzen Van Buchem?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Buchem?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Buchem. Zoek schrijfwijzen van Van Buchem »

Geef de familiegeschiedenis Van Buchem kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Buchem
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Buchem:

Waar komt de naam Van Buchem vandaan?

De naam Van Buchem bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Van Buchem in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult vinden. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Van Buchem

De naam Van Buchem: Wat is de herkomst van de naam Van Buchem? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Buchem (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Buchem (BE) »

Wat betekent de naam Van Buchem?

Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Buchem op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Buchem
Wat betekent Van Buchem?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Buchem. Zoek betekenis van Van Buchem »

Is familie Van Buchem van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Buchem deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Buchem. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Van Buchem

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Van Buchem? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Buchem uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Van Buchem?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bac | stamboom Akkersdijk | stamboom Ambagtsheer | stamboom Atak | stamboom Arab