de online bronnen voor

Stamboom Van Boekel


Overzicht van de online bronnen voor stamboom Van Boekel
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van Boekel? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie Van Boekel. De bronnen zijn specifiek voor familie Van Boekel.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van de stamboom Van Boekel in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Boekel is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Boekel
De stamboom maken Van Boekel

Stamboomonderzoek naar Van Boekel - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van Boekel hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van Boekel.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Boekel, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor de stamboom Van Boekel.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Boekel uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Boekel
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Boekel

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Boekel
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Boekel

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Van Boekel is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke achternaam Van Boekel betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u data ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van Boekel zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright problemen te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Van Boekel online
Gegevens van Van Boekel online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Boekel

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Boekel. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Boekel langzamerhand uit.


familie Van Boekel
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Boekel

Snel veel gegevens vinden voor familie Van Boekel? Vind resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Van Boekel
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Boekel".

 • CBG Van Boekel
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Boekel".

 • Zoek "Van Boekel" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Van Boekel
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Boekel.

Stamboom meer uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van Boekel. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Van Boekel: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Boekel: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Boekel: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Boekel: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Van Boekel te vinden, de stamvader Van Boekel en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Van Boekel geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Van Boekel.stamvader Van Boekel
Stamvader Van Boekel is de naamgever van de familie Van Boekel


stamreeks Van Boekel
kwartierstaat Van Boekel
genealogie Van Boekel
parenteel Van Boekel

Terug in de geschiedenis Van Boekel

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Boekel

overleden Van Boekel
Grafstenen van overleden Van Boekel familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Van Boekel dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat betekent de naam Van Boekel?

Wat betekent uw naam Van Boekel? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Boekel vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Boekel
Wat betekent Van Boekel?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Boekel. Zoek betekenis van Van Boekel »

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Boekel
Vind ook informatie over familie Van Boekel in de regionale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Van Boekel?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Boekel, de beruchte boef Van Boekel, of moviestar Van Boekel? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Van Boekel misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Van Boekel ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Van Boekel?

Google eens op "stamboom Van Boekel" of "genealogie Van Boekel" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Van Boekel:

Nog meer bronnen voor de stamboom Van Boekel

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van Boekel? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van Boekel
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Boekel

Wie heet er nog meer Van Boekel?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Boekel? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Boekel
Wie heet er nog meer Van Boekel? Tip: Zoek bekende of onbekende naamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Van Boekel?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Boekel?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Boekel. Zoek schrijfwijzen van Van Boekel »

Heeft de familie Van Boekel een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Van Boekel te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Boekel die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Boekel bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Boekel"

Kunt u geen familiewapen voor Van Boekel vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Boekel laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Boekel, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Vastleggen van alle gegevens

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Geef de familiegeschiedenis Van Boekel kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Boekel
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Boekel:

Wat is de oorsprong van familienaam Van Boekel?

De naam Van Boekel bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Van Boekel in Nederland of België veel gebruikt is - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt vinden. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Van Boekel

De naam Van Boekel: Wat is de herkomst van de naam Van Boekel? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Boekel (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Boekel (BE) »

Naslagwerken genealogisch onderzoek naar Van Boekel

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Van Boekel kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste naslagwerken. De volgende boeken kunnen assisteren bij het familieonderzoek naar familie Van Boekel:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Van Boekel
Hoe leefde Van Boekel in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel laat via uitgebeelde spreekwoorden zien hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Boekel, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Boekel in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Van Boekel
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Boekel voorkomt in de geschiedenis.

Is familie Van Boekel van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Boekel deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Boekel. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor stamboom Van Boekel

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van Boekel? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Boekel uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Van Boekel?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Jetten | stamboom Van Dort | stamboom Ten Wolde | stamboom Onderwater | stamboom Middendorp