de beste online bronnen

Stamboom Van Bilsen


Overzicht van de beste online bronnen en gegevens voor stamboom Van Bilsen
Onderzoek doen naar uw familie Van Bilsen? Begin hieronder met de genelaogie van familie Van Bilsen. De bronnen op deze page zijn gepersonaliseerd voor Van Bilsen.
Tip: naast de verwijzingen op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Van Bilsen in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Bilsen is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Bilsen
De stamboom maken Van Bilsen

Stamboomonderzoek naar Van Bilsen - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van Bilsen hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Bilsen.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Bilsen, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom Van Bilsen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Bilsen uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Bilsen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Bilsen

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Bilsen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Bilsen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Bilsen

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Bilsen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Bilsen

Snel veel informatie vinden voor de familie Van Bilsen? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • CBG Van Bilsen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Bilsen".

 • Zoek "Van Bilsen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Van Bilsen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Bilsen".

 • MyHeritage.com Van Bilsen
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Bilsen.
 • Archieven Van Bilsen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Van Bilsen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Bilsen.

Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Van Bilsen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde achternaam Van Bilsen betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Van Bilsen zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Van Bilsen online
Gegevens van Van Bilsen online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom Van Bilsen steeds uitgebreider laten groeien

U wilt stamboom Van Bilsen steeds meer uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van Bilsen. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Van Bilsen: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Bilsen: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Bilsen: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Bilsen: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Van Bilsen te vinden, de stamvader Van Bilsen en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Van Bilsen geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Van Bilsen.stamvader Van Bilsen
Stamvader Van Bilsen is de naamgever van de familie Van Bilsen


stamreeks Van Bilsen
kwartierstaat Van Bilsen
genealogie Van Bilsen
parenteel Van Bilsen

Nog meer bronnen

U zoekt extra ideeën voor familie Van Bilsen? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Bilsen
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Bilsen

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Bilsen
Hoe leefde Van Bilsen vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Bilsen in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Bilsen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Van Bilsen
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Bilsen voorkomt in de geschiedenis.

 • Van Bilsen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Bilsen.

 • Krantenartikelen waarin Van Bilsen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over familie te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun administraties.

informatie Van Bilsen
Vind nog meer informatie over familie Van Bilsen in de archieven.

Heeft de familie Van Bilsen een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Bilsen die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Bilsen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Bilsen bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Bilsen"

Kunt u geen familiewapen voor Van Bilsen vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Bilsen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Bilsen, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Wat betekent de naam Van Bilsen?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Bilsen op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Bilsen
Wat betekent Van Bilsen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Bilsen. Zoek betekenis van Van Bilsen »

Geef de familiegeschiedenis Van Bilsen kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Bilsen
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Bilsen:

Wie heet er nog meer Van Bilsen?

Wie heten er nog meer Van Bilsen? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Bilsen
Wie heet er ook Van Bilsen? Speur bekende of onbekende naamgenoten op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Van Bilsen?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Bilsen, de beruchte boef Van Bilsen, of moviestar Van Bilsen? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van Bilsen wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Van Bilsen ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Bilsen?

Google eens op "stamboom Van Bilsen" of "genealogie Van Bilsen" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Van Bilsen:

Boeken familieonderzoek naar Van Bilsen

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Van Bilsen kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste boeken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Waar komt de familienaam Van Bilsen vandaan?

De naam Van Bilsen bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Van Bilsen in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Bilsen

De naam Van Bilsen: Wat is de herkomst van de naam Van Bilsen? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Bilsen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Bilsen (BE) »

Programmatuur

Wanneer u een tijdje bezig bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Van Bilsen wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Van Bilsen?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Bilsen?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Bilsen. Zoek schrijfwijzen van Van Bilsen »

Terug in de geschiedenis Van Bilsen

Ook informatie over overleden Van Bilsen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Bilsen

overleden Van Bilsen
Informatie over overleden Van Bilsen familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Van Bilsen dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Is familie Van Bilsen van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag wel eens gesteld: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Bilsen deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Bilsen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer over stamboom Van Bilsen

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van Bilsen? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Bilsen uitzoeken
Meer weten over Van Bilsen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bosscha | stamboom Bhageloe | stamboom Beugelink | stamboom Beldman | stamboom Brandts