de online bronnen voor

Stamboom Ursem


Overzicht van de gegevens voor stamboom Ursem
Benieuwd naar de stamboom van familie Ursem? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De bronnen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Ursem.
Tip: naast de bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Ursem in 5 minuten


Het starten met de stamboom Ursem is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Ursem
De stamboom maken Ursem

Stamboomonderzoek naar Ursem - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Ursem hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Ursem.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ursem, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom Ursem.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Ursem uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ursem
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ursem

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ursem
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ursem

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Ursem. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Ursem is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde naam Ursem betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u gegevens ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Ursem zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om copyright problemen te omzeilen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Ursem online
Ursem online gevonden? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Ursem

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Ursem. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Ursem
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ursem

Snel gegevens vinden voor familie Ursem? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • CBG Ursem
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Ursem".

 • FamilySearch.org Ursem
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ursem.

 • WieWasWie Ursem
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ursem".

 • MyHeritage.com Ursem
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ursem.
 • Archieven Ursem
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Ursem" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom Ursem steeds uitgebreider laten groeien

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Ursem. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Ursem: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ursem: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ursem: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ursem: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Ursem te vinden, de stamvader Ursem en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Ursem geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Ursem.stamvader Ursem
Stamvader Ursem is de naamgever van de familie Ursem


stamreeks Ursem
kwartierstaat Ursem
genealogie Ursem
parenteel Ursem

Geef de familiegeschiedenis Ursem kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ursem
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Ursem:

Wat is de oorsprong van familienaam Ursem?

De naam Ursem bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart ziet u waar de naam Ursem in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Ursem

De naam Ursem: Wat is de herkomst van de naam Ursem? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Ursem (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ursem (BE) »

Schrijfwijzen Ursem?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ursem?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ursem. Zoek schrijfwijzen van Ursem »

Heeft de familie Ursem een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Ursem te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ursem die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ursem bekend?

Zoek naar familiewapen "Ursem"

Kunt u geen familiewapen van Ursem vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ursem laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ursem, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Boeken voor familieonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Ursem kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen boekenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen assisteren bij stamboomonderzoek:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Ursem
Hoe leefde Ursem in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont veel middeleeuwse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Ursem voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ursem, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Ursem
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ursem voorkomt in de geschiedenis.

 • Ursem in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Ursem.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Ursem in het Nationaal Archief.

Wie heet er nog meer Ursem?

Wie heten er nog meer Ursem? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Ursem
Wie heet er nog meer Ursem? Tip: Speur bekende of onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Ursem?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Ursem vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Ursem
Wat betekent Ursem?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ursem. Zoek betekenis van Ursem »

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om informatie over familieleden op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Ursem
Vind ook informatie over familie Ursem in de lokale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Ursem?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Ursem, de beruchte boef Ursem, of filmster Ursem? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend figuur wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel mensen die eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de beroemde Ursem wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Ursem ?
Maken beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Ursem?

 • Biografisch Portaal Ursem
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en beroemde figuren uit de geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Ursem" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Ursem voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Ursem" of "genealogie Ursem" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Ursem:

Aanvullende bronnen voor stamboomonderzoek Ursem

U zoekt nog meer ideeën voor familie Ursem? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Ursem
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Ursem

Terug in de geschiedenis Ursem

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Ursem-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ursem

overleden Ursem
Informatie over overleden Ursem familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Ursem dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Is familie Ursem van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel voor: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ursem deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ursem. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom Ursem

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Ursem? Bedenk dan het volgende:


stamboom Ursem uitzoeken
Meer weten over de stamboom Ursem?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bulten | stamboom Van Hagen | stamboom Roes | stamboom Van Krimpen | stamboom Blauw