de bronnen voor

Stamboom Turenhout


De beste online gegevens voor stamboom Turenhout
Onderzoek doen naar familie Turenhout? Begin hieronder met de stamboom van familie Turenhout. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor familie Turenhout.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Turenhout in 5 minuten


Het begin van de stamboom Turenhout is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Turenhout
Uw stamboom maken Turenhout

Stamboomonderzoek naar Turenhout - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Turenhout hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Turenhout.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Turenhout, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Turenhout.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Turenhout voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Turenhout
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Turenhout

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Turenhout
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Turenhout

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Turenhout

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Turenhout. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Turenhout
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Turenhout

Snel informatie vinden voor familie Turenhout? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • CBG Turenhout
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Turenhout".

 • Zoek "Turenhout" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Turenhout
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Turenhout
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Turenhout".

 • FamilySearch.org Turenhout
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Turenhout.

Stamboom Turenhout steeds verder laten groeien

U wilt stamboom verder uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Turenhout. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Turenhout: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Turenhout: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Turenhout: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Turenhout: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Turenhout te vinden, de stamvader Turenhout en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Turenhout.

De stamreeks Turenhout geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Turenhout
Stamvader Turenhout is de naamgever van de familie Turenhout


stamreeks Turenhout
kwartierstaat Turenhout
genealogie Turenhout
parenteel Turenhout

NB: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Turenhout is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke (achter)naam Turenhout betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Turenhout zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Turenhout online
Turenhout online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Schrijfwijzen Turenhout?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Turenhout?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Turenhout. Zoek schrijfwijzen van Turenhout »

Wat betekent de naam Turenhout?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Turenhout vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Turenhout
Wat betekent Turenhout?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Turenhout. Zoek betekenis van Turenhout »

Wat is de oorsprong van Turenhout?

De naam Turenhout bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Turenhout in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Turenhout

De naam Turenhout: Wat is de herkomst van de naam Turenhout? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Turenhout (NL) »

België:
Zoek herkomst van Turenhout (BE) »

Terug in de geschiedenis Turenhout

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Turenhout

overleden Turenhout
Grafstenen van overleden Turenhout familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Turenhout dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Naslagwerken voor stamboomonderzoek familie Turenhout

Ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Turenhout kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste boeken. De volgende boeken kunnen helpen bij genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Heeft de familie Turenhout een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Turenhout die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Turenhout oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Turenhout bekend?

Zoek naar familiewapen "Turenhout"

Kunt u geen familiewapen voor Turenhout vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Turenhout laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Turenhout, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Turenhout
Hoe leefde Turenhout in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Turenhout in het Nationaal Archief.

 • Turenhout in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Turenhout.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Turenhout, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Turenhout voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Wie heet er nog meer Turenhout?

Wie heeft nog meer de naam Turenhout? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Turenhout
Wie heet er ook Turenhout? Tip: Zoek bekende of onbekende achternaamdragers op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Nog meer ideeën

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Turenhout? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Turenhout
Lees meer over stamboomononderzoek naar Turenhout

Geef de familiegeschiedenis Turenhout kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Turenhout
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Turenhout:

Stamboom Software

Wanneer u een tijdje druk bent met onderzoek naar de familie Turenhout ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Turenhout
Vind ook informatie over familie Turenhout in de archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Turenhout?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Turenhout, de beruchte crimineel Turenhout, of moviestar Turenhout? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Turenhout misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Turenhout ?
Maken beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Turenhout?

Google eens op "stamboom Turenhout" of "genealogie Turenhout" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Turenhout:

Is familie Turenhout van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Turenhout deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Turenhout. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Turenhout

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Turenhout? Overweeg dan het volgende:


stamboom Turenhout uitzoeken
Meer weten over van familie Turenhout?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Beuk | stamboom Dieker | stamboom Van Baardewijk | stamboom Van Beckhoven | stamboom Van den Bemt