de online bronnen voor

Stamboom Tummers


De beste gegevens voor stamboom Tummers
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Tummers? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De verwijzingen op deze page zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Tip: naast de links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Tummers in 5 minuten


Het begin van de stamboom Tummers is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Tummers
Uw stamboom maken Tummers

Stamboomonderzoek naar Tummers - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Tummers hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Tummers.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Tummers.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Tummers voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Tummers
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Tummers

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Tummers
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Tummers

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Tummers. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Tummers is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde (achter)naam Tummers betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u data gevonden heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Tummers zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright issues te omzeilen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Tummers online
Tummers online ontdekt? Check de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Tummers

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Tummers. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Tummers langzamerhand uit.


familie Tummers
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Tummers

Eenvoudig informatie vinden voor de familie Tummers? Vind resultaat op deze sites:

 • Archieven Tummers
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Tummers
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Tummers".

 • WieWasWie Tummers
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Tummers".

 • Zoek "Tummers" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

De stamboom Tummers verder uitzoeken

U wilt de stamboom verder laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Tummers. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Tummers: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Tummers: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Tummers: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Tummers: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam Tummers te vinden, de stamvader Tummers en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Tummers geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Tummers.stamvader Tummers
Stamvader Tummers is de naamgever van de familie Tummers


stamreeks Tummers
kwartierstaat Tummers
genealogie Tummers
parenteel Tummers

Schrijfwijzen Tummers?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Tummers?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Tummers. Zoek schrijfwijzen van Tummers »

Heeft de familie Tummers een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Tummers te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Tummers die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Tummers oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Tummers bekend?

Zoek naar familiewapen "Tummers"

Kunt u geen familiewapen Tummers vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Tummers laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Tummers, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Wat is de oorsprong van de familienaam Tummers?

De naam Tummers bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Tummers in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Tummers

De naam Tummers: Maar waar komt Tummers vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Tummers (NL) »

België:
Zoek herkomst van Tummers (BE) »

Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer Tummers?

Wie heten er ook Tummers? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Tummers
Wie heet er nog meer Tummers? Zoek onbekende naamdragers op, op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Boeken genealogisch onderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Tummers kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste genealogische boeken. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen assisteren bij familieonderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Tummers
Hoe leefde Tummers vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont vele oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Tummers in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Tummers.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Tummers, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Tummers in het Nationaal Archief.

Ben ik familie van de "bekende" Tummers?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Tummers, de beruchte boef Tummers, of filmster Tummers? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel mensen die bij toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Tummers misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Tummers ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Tummers?

Google eens op "stamboom Tummers" of "genealogie Tummers" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Tummers:

Wat betekent de naam Tummers?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Tummers vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Tummers
Wat betekent Tummers?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Tummers. Zoek betekenis van Tummers »

Geef de familiegeschiedenis Tummers kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Tummers


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Tummers:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk online om gegevens over familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Tummers
Vind ook informatie over familie Tummers in de regionale archieven.

Extra bronnen voor de stamboom Tummers

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Tummers? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Tummers
Lees meer over stamboomononderzoek naar Tummers

Terug in de geschiedenis Tummers

Ook informatie over overleden Tummers-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Tummers

overleden Tummers
Informatie over overleden Tummers familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Tummers dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Is familie Tummers van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Tummers deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Tummers. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom Tummers

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Tummers? Overweeg dan het volgende:


stamboom Tummers uitzoeken
Meer weten over de stamboom Tummers?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Hoffman | stamboom Bierman | stamboom Van Bavel | stamboom Das | stamboom Van Adrichem