de bronnen

Stamboom Tijdeman


Overzicht van de online bronnen en gegevens voor stamboom Tijdeman
Benieuwd naar de stamboom van familie Tijdeman? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie. De verwijzingen op deze pagina zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Tijdeman.
Suggestie: naast de online verwijzingen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Tijdeman in 5 minuten


Het begin van de stamboom Tijdeman is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Tijdeman
Uw stamboom maken Tijdeman

Stamboomonderzoek naar Tijdeman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Tijdeman hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Tijdeman.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Tijdeman, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Tijdeman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Tijdeman uitvoeren.

Stamboomonderzoek Tijdeman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Tijdeman

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Tijdeman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Tijdeman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Tijdeman

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Tijdeman. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Tijdeman langzamerhand uit.


familie Tijdeman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Tijdeman

Eenvoudig informatie vinden voor familie Tijdeman? Vind direct resultaat op deze websites:

 • Zoek "Tijdeman" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Tijdeman
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Tijdeman".

 • FamilySearch.org Tijdeman
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Tijdeman.

 • Archieven Tijdeman
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Tijdeman
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Tijdeman.

Let op: Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Tijdeman is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke naam Tijdeman betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Tijdeman zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om copyright problemen te voorkomen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Tijdeman online
Tijdeman online ontdekt? Controleer altijd de bronnen.

De stamboom Tijdeman steeds uitgebreider uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Tijdeman. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Tijdeman: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Tijdeman: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Tijdeman: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Tijdeman: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Tijdeman te vinden, de stamvader Tijdeman en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Tijdeman geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Tijdeman.stamvader Tijdeman
Stamvader Tijdeman is de naamgever van de familie Tijdeman


stamreeks Tijdeman
kwartierstaat Tijdeman
genealogie Tijdeman
parenteel Tijdeman

Programmatuur

Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken genealogisch onderzoek naar Tijdeman

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Tijdeman kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Waar komt de naam Tijdeman vandaan?

De naam Tijdeman bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Tijdeman in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Tijdeman

De naam Tijdeman: Wat is de herkomst van de naam Tijdeman? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Tijdeman (NL) »

België:
Zoek herkomst van Tijdeman (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Tijdeman?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Tijdeman, de beruchte boef Tijdeman, of moviestar Tijdeman? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Tijdeman wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Tijdeman ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Tijdeman?

Google eens op "stamboom Tijdeman" of "genealogie Tijdeman" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Tijdeman:

Terug in de geschiedenis Tijdeman

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Tijdeman-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Tijdeman

overleden Tijdeman
Grafstenen van overleden Tijdeman familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Tijdeman dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Heeft de familie Tijdeman een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Tijdeman die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Tijdeman bekend?

Zoek naar familiewapen "Tijdeman"

Kunt u geen familiewapen van Tijdeman vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Tijdeman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Tijdeman, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wat betekent de naam Tijdeman?

Wat betekent de naam Tijdeman? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Tijdeman op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Tijdeman
Wat betekent Tijdeman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Tijdeman. Zoek betekenis van Tijdeman »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Tijdeman
Hoe leefde Tijdeman in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Tijdeman in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Tijdeman voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Tijdeman in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Tijdeman.

 • Bibliografie Tijdeman
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Tijdeman voorkomt in de geschiedenis.

Aanvullende ideeën

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Tijdeman? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Tijdeman
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Tijdeman

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer informatie over familieleden op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Tijdeman
Vind ook informatie over familie Tijdeman in de lokale archieven.

Geef de familiegeschiedenis Tijdeman kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Tijdeman
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Tijdeman:

Schrijfwijzen Tijdeman?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Tijdeman?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Tijdeman. Zoek schrijfwijzen van Tijdeman »

Wie heet er nog meer Tijdeman?

Wie heten er nog meer Tijdeman? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Tijdeman
Wie heet er nog meer Tijdeman? Tip: Zoek bekende of onbekende familieleden op, op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Tijdeman van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens gesteld: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Tijdeman deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Tijdeman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer over stamboom Tijdeman

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Tijdeman? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Tijdeman uitzoeken
Meer weten over de stamboom Tijdeman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Beeksma | stamboom Amersfoort | stamboom Beeks | stamboom Benne | stamboom Augustin