de online bronnen

Stamboom Tibbe


De beste bronnen en gegevens voor stamboom Tibbe
Onderzoek doen naar uw familie Tibbe? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Tibbe. De verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor Tibbe.
Suggestie: naast de links op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Tibbe in 5 minuten


Het begin van de stamboom Tibbe is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Tibbe
De stamboom maken Tibbe

Stamboomonderzoek naar Tibbe - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Tibbe hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Tibbe.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Tibbe, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor stamboom Tibbe.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Tibbe voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Tibbe
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Tibbe

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Tibbe
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Tibbe

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom steeds meer laten groeien

U wilt stamboom steeds uitgebreider uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Tibbe. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Tibbe: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Tibbe: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Tibbe: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Tibbe: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Tibbe te vinden, de stamvader Tibbe en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Tibbe geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Tibbe.stamvader Tibbe
Stamvader Tibbe is de naamgever van de familie Tibbe


stamreeks Tibbe
kwartierstaat Tibbe
genealogie Tibbe
parenteel Tibbe

Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Tibbe is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Tibbe betekent niet per definitie dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Tibbe zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Tibbe online
Tibbe online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Tibbe

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Tibbe. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders online te vinden zijn?Let op: merk op dat data van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Tibbe langzamerhand uit.


familie Tibbe
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Tibbe

Snel gegevens vinden voor de familie Tibbe? Zoek resultaat op deze sites:

 • WieWasWie Tibbe
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Tibbe".

 • Zoek "Tibbe" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Tibbe
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Tibbe.
 • Archieven Tibbe
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Wat betekent de naam Tibbe?

Wat betekent de naam Tibbe? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Tibbe vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Tibbe
Wat betekent Tibbe?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Tibbe. Zoek betekenis van Tibbe »

Wie heet er nog meer Tibbe?

Wie heten er nog meer Tibbe? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Tibbe
Wie heet er nog meer Tibbe? Tip: Speur onbekende familieleden op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Boeken familieonderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Tibbe kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boeken. Deze boeken zijn via internet te koop en kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Terug in de geschiedenis Tibbe

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Tibbe

overleden Tibbe
Grafstenen van overleden Tibbe familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Tibbe dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Ben ik familie van de "bekende" Tibbe?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Tibbe, de beruchte crimineel Tibbe, of filmster Tibbe? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Tibbe wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Tibbe ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Tibbe?

 • Biografisch Portaal Tibbe
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Tibbe" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Tibbe voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Tibbe" of "genealogie Tibbe" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Tibbe:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Tibbe
Vind ook informatie over familie Tibbe in de archieven.

Programmatuur

Er is veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Aanvullende ideeën

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie Tibbe? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Tibbe
Lees meer over stamboomononderzoek naar Tibbe

Waar komt de familienaam Tibbe vandaan?

De naam Tibbe bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Tibbe in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Tibbe

De naam Tibbe: Wat is de herkomst van de naam Tibbe? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Tibbe (NL) »

België:
Zoek herkomst van Tibbe (BE) »

Schrijfwijzen Tibbe?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Tibbe?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Tibbe. Zoek schrijfwijzen van Tibbe »

Heeft de familie Tibbe een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Tibbe die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Tibbe oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Tibbe bekend?

Zoek naar familiewapen "Tibbe"

Kunt u geen familiewapen voor Tibbe vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Tibbe laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Tibbe, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Tibbe
Hoe leefde Tibbe vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Tibbe, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Tibbe in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Tibbe
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Tibbe voorkomt in de geschiedenis.

 • Tibbe in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Tibbe.

Geef de familiegeschiedenis Tibbe kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Tibbe
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Tibbe:

Is familie Tibbe van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag wel voor: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Tibbe deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Tibbe. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Tibbe

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Tibbe? Bedenk dan het volgende:


stamboom Tibbe uitzoeken
Meer weten over van familie Tibbe?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aarssen | stamboom Abbring | stamboom Bernsen | stamboom Abee | stamboom Baptist