de bronnen

Stamboom Tan


De beste gegevens voor stamboom Tan
Benieuwd naar de stamboom van familie Tan? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen op deze page zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Tip: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Tan in 5 minuten


Het begin van stamboom Tan is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Tan
De stamboom maken Tan

Stamboomonderzoek naar Tan - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Tan hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Tan.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Tan, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Tan.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Tan uitvoeren.

Stamboomonderzoek Tan
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Tan

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Tan
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Tan

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Tan. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Tan is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde achternaam Tan betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Tan zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright problemen te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Tan online
Tan online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Tan

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Tan langzamerhand uit.


familie Tan
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Tan

Snel veel gegevens vinden voor de familie Tan? Zoek resultaat op deze websites:

 • Archieven Tan
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Tan" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Tan
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Tan".

 • WieWasWie Tan
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Tan".

De stamboom verder laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Tan. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Tan: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Tan: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Tan: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Tan: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Tan te vinden, de stamvader Tan en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Tan.

De stamreeks Tan geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Tan.stamvader Tan
Stamvader Tan is de naamgever van de familie Tan


stamreeks Tan
kwartierstaat Tan
genealogie Tan
parenteel Tan

Ben ik familie van de "bekende" Tan?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Tan, de beruchte crimineel Tan, of filmster Tan? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Tan wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Tan ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Tan?

 • Biografisch Portaal Tan
  Deze site geeft informatie over kopstukken en beroemde figuren uit de Nederlandse geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Tan" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Tan voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Tan" of "genealogie Tan" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Tan:

Naslagwerken genealogisch onderzoek familie

Ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van Tan kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boekenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn online te koop en kunnen behulpzaam zijn bij stamboomonderzoek:

Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Geef de familiegeschiedenis Tan kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Tan
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Tan:

Schrijfwijzen Tan?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Tan?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Tan. Zoek schrijfwijzen van Tan »

Wat betekent de naam Tan?

Wat betekent de naam Tan? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Tan vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Tan
Wat betekent Tan?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Tan. Zoek betekenis van Tan »

Terug in de geschiedenis Tan

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Tan-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Tan

overleden Tan
Informatie over overleden Tan familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Tan dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om informatie over uw familieleden te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Tan
Vind ook informatie over familie Tan in de archieven.

Nog meer ideeën

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie Tan? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Tan
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Tan

Software

Er is veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer Tan?

Wie heten er ook Tan? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Tan
Wie heet er ook Tan? Speur bekende of onbekende achternaamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat is de oorsprong van de naam Tan?

De naam Tan bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Tan in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Tan

De naam Tan: Wat is de herkomst van de naam Tan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Tan (NL) »

België:
Zoek herkomst van Tan (BE) »

Heeft de familie Tan een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Tan die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Tan bekend?

Zoek naar familiewapen "Tan"

Kunt u geen familiewapen van Tan vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Tan laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Tan, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Tan
Hoe leefde Tan vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont een groot aantal oude beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Tan in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Tan.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Tan in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Tan, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Is familie Tan van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Tan deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Tan. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Tan

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Tan? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Tan uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Tan?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Meurs | stamboom Bergmans | stamboom Van der Burgt | stamboom Ottens | stamboom Kamps