de beste online bronnen

Stamboom Swaab


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Swaab
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Swaab? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de verwijzingen op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Swaab in 5 minuten


Het starten met de stamboom Swaab is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Swaab
De stamboom maken Swaab

Stamboomonderzoek naar Swaab - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Swaab hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Swaab.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Swaab.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Swaab voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Swaab
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Swaab

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Swaab
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Swaab

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom Swaab steeds verder laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Swaab. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Swaab: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Swaab: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Swaab: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Swaab: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Swaab te vinden, de stamvader Swaab en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Swaab geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Swaab.stamvader Swaab
Stamvader Swaab is de naamgever van de familie Swaab


stamreeks Swaab
kwartierstaat Swaab
genealogie Swaab
parenteel Swaab

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Swaab is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde naam Swaab betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Swaab zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen EN om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Swaab online
Informatie over Swaab online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Swaab

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Swaab langzamerhand uit.


familie Swaab
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Swaab

Snel veel gegevens vinden voor de familie Swaab? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • WieWasWie Swaab
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Swaab".

 • FamilySearch.org Swaab
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Swaab.

 • Archieven Swaab
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Swaab" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Swaab
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Swaab".

 • MyHeritage.com Swaab
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Swaab.

Wat is de oorsprong van Swaab?

De naam Swaab bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Swaab in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt vinden. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Swaab

De naam Swaab: Waar komt de naam Swaab nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Swaab (NL) »

België:
Zoek herkomst van Swaab (BE) »

Heeft de familie Swaab een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Swaab die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Swaab bekend?

Zoek naar familiewapen "Swaab"

Kunt u geen familiewapen voor Swaab vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Swaab laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Swaab, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek Swaab

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van Swaab kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste genealogische naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij het familieonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Ben ik familie van de "bekende" Swaab?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Swaab, de beruchte crimineel Swaab, of moviestar Swaab? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Swaab wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Swaab ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Swaab?

 • Biografisch Portaal Swaab
  Deze website geeft informatie over kopstukken en beroemde figuren uit de Nederlandse geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Swaab" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Swaab voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Swaab" of "genealogie Swaab" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Swaab:

Wie heet er nog meer Swaab?

Wie heeft nog meer de achternaam Swaab? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Swaab
Wie heet er nog meer Swaab? Tip: Speur bekende of onbekende naamdragers op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familieleden op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Swaab
Vind ook informatie over familie Swaab in de historische archieven.

Vastleggen van alle gegevens

Er is bij stamboomonderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam Swaab?

Wat betekent de naam Swaab? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Swaab vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Swaab
Wat betekent Swaab?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Swaab. Zoek betekenis van Swaab »

Nog meer bronnen voor de stamboom Swaab

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Swaab? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Swaab
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Swaab

Geef de familiegeschiedenis Swaab kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Swaab
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Swaab:

Terug in de geschiedenis Swaab

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Swaab

overleden Swaab
Informatie over overleden Swaab familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Swaab dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Swaab
Hoe leefde Swaab in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Swaab, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Swaab voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Swaab in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Swaab.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Swaab in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Swaab
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Swaab voorkomt in de geschiedenis.

Schrijfwijzen Swaab?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Swaab?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Swaab. Zoek schrijfwijzen van Swaab »

Is familie Swaab van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Swaab deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Swaab. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Swaab

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Swaab? Bedenk dan het volgende:


stamboom Swaab uitzoeken
Meer weten over familie Swaab?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Akman | stamboom Abdul | stamboom Van Bart | stamboom Akkus | stamboom Van de Berkt