de bronnen voor

Stamboom Sturkenboom


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Sturkenboom
Onderzoek doen naar uw familie Sturkenboom? Begin hier met de genelaogie van uw familie Sturkenboom. De bronnen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Sturkenboom.
Suggestie: naast de online tips op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Sturkenboom in 5 minuten


Het starten met stamboom Sturkenboom is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Sturkenboom
Uw stamboom maken Sturkenboom

Stamboomonderzoek naar Sturkenboom - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Sturkenboom hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Sturkenboom.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Sturkenboom, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Sturkenboom.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Sturkenboom uitvoeren.

Stamboomonderzoek Sturkenboom
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Sturkenboom

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Sturkenboom
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Sturkenboom

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Sturkenboom

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Sturkenboom. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Sturkenboom langzamerhand uit.


familie Sturkenboom
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Sturkenboom

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Sturkenboom? Zoek resultaat op deze websites:

 • Zoek "Sturkenboom" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Sturkenboom
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Sturkenboom
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Sturkenboom.
 • WieWasWie Sturkenboom
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Sturkenboom".

De stamboom uitgebreider uitzoeken

U wilt de stamboom Sturkenboom uitgebreider uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Sturkenboom. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Sturkenboom: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Sturkenboom: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Sturkenboom: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Sturkenboom: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Sturkenboom te vinden, de stamvader Sturkenboom en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Sturkenboom.

De stamreeks Sturkenboom geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Sturkenboom
Stamvader Sturkenboom is de naamgever van de familie Sturkenboom


stamreeks Sturkenboom
kwartierstaat Sturkenboom
genealogie Sturkenboom
parenteel Sturkenboom

Waarschuwing: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Sturkenboom is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Sturkenboom betekent niet automatisch dat er een bloedband is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg altijd vast waar u bepaalde data ontdekt heeft. Zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Sturkenboom zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright problemen te omzeilen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Sturkenboom online
Sturkenboom online gevonden? Check de bronnen.

Waar komt de naam Sturkenboom vandaan?

De naam Sturkenboom bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Sturkenboom in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Sturkenboom

De naam Sturkenboom: Wat is de herkomst van de naam Sturkenboom? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Sturkenboom (NL) »

België:
Zoek herkomst van Sturkenboom (BE) »

Stamboom Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Heeft de familie Sturkenboom een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Sturkenboom die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Sturkenboom oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Sturkenboom bekend?

Zoek naar familiewapen "Sturkenboom"

Kunt u geen familiewapen voor Sturkenboom vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Sturkenboom laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Sturkenboom, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis Sturkenboom

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Sturkenboom

overleden Sturkenboom
Grafstenen van overleden Sturkenboom familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Sturkenboom dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Schrijfwijzen Sturkenboom?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Sturkenboom?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Sturkenboom. Zoek schrijfwijzen van Sturkenboom »

Boeken voor genealogisch onderzoek naar familie Sturkenboom

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Sturkenboom kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het familieonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Wie heet er nog meer Sturkenboom?

Wie heeft nog meer de achternaam Sturkenboom? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Sturkenboom
Wie heet er nog meer Sturkenboom? Tip: Speur onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Extra ideeën voor de stamboom Sturkenboom

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie Sturkenboom? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Sturkenboom
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Sturkenboom

Wat betekent de naam Sturkenboom?

Wat betekent de naam Sturkenboom? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Sturkenboom vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Sturkenboom
Wat betekent Sturkenboom?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Sturkenboom. Zoek betekenis van Sturkenboom »

Ben ik familie van de "bekende" Sturkenboom?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Sturkenboom, de beruchte boef Sturkenboom, of moviestar Sturkenboom? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Sturkenboom wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Sturkenboom ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Sturkenboom?

Google eens op "stamboom Sturkenboom" of "genealogie Sturkenboom" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Sturkenboom:

Geef de familiegeschiedenis Sturkenboom kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Sturkenboom
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Sturkenboom:

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om gegevens over familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Sturkenboom
Vind meer informatie over familie Sturkenboom in de historische archieven.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Sturkenboom
Hoe leefde Sturkenboom in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Sturkenboom in het Nationaal Archief.

 • Sturkenboom in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Sturkenboom.

 • Bibliografie Sturkenboom
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Sturkenboom voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Sturkenboom, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Is familie Sturkenboom van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag voor: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Sturkenboom deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Sturkenboom. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom Sturkenboom

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Sturkenboom? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Sturkenboom uitzoeken
Meer weten over van familie Sturkenboom?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Cremer | stamboom Van Est | stamboom Ahmad | stamboom Brakenhoff | stamboom 't Hoen