de beste online bronnen

Stamboom Stolp


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Stolp
Benieuwd naar de stamboom van familie Stolp? Begin hier met de stamboom van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie Stolp.
Tip: naast de online verwijzingen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Stolp in 5 minuten


Het starten met stamboom Stolp is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Stolp
Uw stamboom maken Stolp

Stamboomonderzoek naar Stolp - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Stolp hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Stolp.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Stolp.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Stolp uitvoeren.

Stamboomonderzoek Stolp
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Stolp

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Stolp
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Stolp

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Stolp is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Stolp betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data gevonden heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Stolp zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke discussies te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Stolp online
Gegevens van Stolp online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Stolp

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Stolp. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Stolp langzamerhand uit.


familie Stolp
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Stolp

Snel veel informatie vinden voor de familie Stolp? Vind resultaat op deze sites:

 • Archieven Stolp
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Stolp
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Stolp".

 • MyHeritage.com Stolp
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Stolp.
 • Zoek "Stolp" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom verder uitzoeken

U wilt stamboom steeds verder laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Stolp. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Stolp: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Stolp: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Stolp: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Stolp: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Stolp te vinden, de stamvader Stolp en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Stolp geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Stolp
Stamvader Stolp is de naamgever van de familie Stolp


stamreeks Stolp
kwartierstaat Stolp
genealogie Stolp
parenteel Stolp

Wat betekent de naam Stolp?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Stolp vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Stolp
Wat betekent Stolp?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Stolp. Zoek betekenis van Stolp »

Waar komt de familienaam Stolp vandaan?

De naam Stolp bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Stolp in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Stolp

De naam Stolp: Maar waar komt de naam Stolp nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Stolp (NL) »

België:
Zoek herkomst van Stolp (BE) »

Heeft de familie Stolp een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Stolp die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Stolp oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Stolp bekend?

Zoek naar familiewapen "Stolp"

Kunt u geen familiewapen Stolp vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Stolp laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Stolp, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Schrijfwijzen Stolp?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Stolp?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Stolp. Zoek schrijfwijzen van Stolp »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Stolp
Hoe leefde Stolp vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Stolp in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Stolp.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Stolp
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Stolp voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Stolp in het Nationaal Archief.

Aanvullende ideeën voor de stamboom Stolp

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Stolp? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Stolp
Lees meer over stamboomononderzoek naar Stolp

Terug in de geschiedenis Stolp

Ook gegevens over overleden Stolp-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Stolp

overleden Stolp
Grafstenen van overleden Stolp familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Stolp dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Ben ik familie van de "bekende" Stolp?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Stolp, de beruchte crimineel Stolp, of moviestar Stolp? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Stolp wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Stolp ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Stolp?

Google eens op "stamboom Stolp" of "genealogie Stolp" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Stolp:

Geef de familiegeschiedenis Stolp kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Stolp
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Stolp:

Wie heet er nog meer Stolp?

Wie heten er nog meer Stolp? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Stolp
Wie heet er nog meer Stolp? Zoek onbekende familieleden op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over familie op te speuren.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Stolp
Vind ook informatie over familie Stolp in de archieven.

Vastleggen van alle data

Er is bij onderzoek veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken stamboomonderzoek naar familie Stolp

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Stolp kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken zijn via internet te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij stamboomonderzoek:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Is familie Stolp van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Stolp deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Stolp. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Aavullende input voor stamboom Stolp

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Stolp? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Stolp uitzoeken
Meer weten over familie Stolp?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Boekhorst | stamboom Hellinga | stamboom Flierman | stamboom Van Est | stamboom Cremer