de online bronnen

Stamboom Stensen


De beste bronnen en gegevens voor stamboom Stensen
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Stensen? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Stensen.
Tip: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Stensen in 5 minuten


Het begin van stamboom Stensen is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Stensen
De stamboom maken Stensen

Stamboomonderzoek naar Stensen - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Stensen hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Stensen.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Stensen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Stensen uitvoeren.

Stamboomonderzoek Stensen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Stensen

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Stensen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Stensen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Stensen is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Stensen betekent niet automatisch dat er een bloedband is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u gegevens ontdekt heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Stensen zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright issues te omzeilen EN daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Stensen online
Stensen online gevonden? Check de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Stensen

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Stensen langzamerhand uit.


familie Stensen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Stensen

Snel veel gegevens vinden voor familie Stensen? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Stensen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Stensen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Stensen".

 • MyHeritage.com Stensen
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Stensen.
 • Archieven Stensen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Stensen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Stensen".

 • FamilySearch.org Stensen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Stensen.

Stamboom uitgebreider uitzoeken

U wilt de stamboom uitgebreider laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Stensen. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Stensen: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Stensen: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Stensen: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Stensen: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Stensen te vinden, de stamvader Stensen en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Stensen geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Stensen.stamvader Stensen
Stamvader Stensen is de naamgever van de familie Stensen


stamreeks Stensen
kwartierstaat Stensen
genealogie Stensen
parenteel Stensen

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet om gegevens over familieleden te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Stensen
Vind meer informatie over familie Stensen in de historische archieven.

Geef de familiegeschiedenis Stensen kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Stensen


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Stensen:

Extra ideeën voor de stamboom Stensen

U zoekt nog meer ideeën voor de stamboom van familie Stensen? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Stensen
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Stensen

Schrijfwijzen Stensen?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Stensen?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Stensen. Zoek schrijfwijzen van Stensen »

Terug in de geschiedenis Stensen

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden Stensen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Stensen

overleden Stensen
Informatie over overleden Stensen familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Stensen dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Waar komt de familienaam Stensen vandaan?

De naam Stensen bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Stensen in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Stensen

De naam Stensen: Waar komt Stensen nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Stensen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Stensen (BE) »

Wie heet er nog meer Stensen?

Wie heten er ook Stensen? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Stensen
Wie heet er ook Stensen? Tip: Speur onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Stensen een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Stensen die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Stensen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Stensen bekend?

Zoek naar familiewapen "Stensen"

Kunt u geen familiewapen van Stensen vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Stensen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Stensen, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Stensen
Hoe leefde Stensen in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont diverse oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Stensen in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Stensen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Stensen
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Stensen voorkomt in de geschiedenis.

 • Stensen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Stensen.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Stensen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Wat betekent de naam Stensen?

Wat betekent de naam Stensen? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Stensen vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Stensen
Wat betekent Stensen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Stensen. Zoek betekenis van Stensen »

Naslagwerken voor familieonderzoek naar Stensen

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Stensen kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te koop en kunnen behulpzaam zijn bij genealogisch onderzoek:

Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Ben ik familie van de "bekende" Stensen?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Stensen, de beruchte crimineel Stensen, of moviestar Stensen? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Stensen misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Stensen ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Stensen?

Google eens op "stamboom Stensen" of "genealogie Stensen" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Stensen:

Stamboom Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Stensen van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Stensen deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Stensen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Stensen

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Stensen? Bedenk dan het volgende:


stamboom Stensen uitzoeken
Meer weten over Stensen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Ackerman | stamboom Abelen | stamboom Aldus | stamboom Anders | stamboom Akkouh