de beste online bronnen

Stamboom Stellingwerf


Overzicht van de beste online bronnen voor stamboom Stellingwerf
Benieuwd naar de stamboom van familie Stellingwerf? Begin hieronder met de stamboom van familie Stellingwerf. De bronnen op deze pagina zijn specifiek voor Stellingwerf.
Tip: naast de online bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Stellingwerf in 5 minuten


Het starten met de stamboom Stellingwerf is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Stellingwerf
Uw stamboom maken Stellingwerf

Stamboomonderzoek naar Stellingwerf - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Stellingwerf hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Stellingwerf.

Op deze site vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Stellingwerf, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Stellingwerf.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Stellingwerf uitvoeren.

Stamboomonderzoek Stellingwerf
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Stellingwerf

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Stellingwerf
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Stellingwerf

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

De stamboom steeds uitgebreider laten groeien

U wilt stamboom Stellingwerf meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Stellingwerf. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Stellingwerf: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Stellingwerf: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Stellingwerf: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Stellingwerf: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Stellingwerf te vinden, de stamvader Stellingwerf en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Stellingwerf.

De stamreeks Stellingwerf geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Stellingwerf.stamvader Stellingwerf
Stamvader Stellingwerf is de naamgever van de familie Stellingwerf


stamreeks Stellingwerf
kwartierstaat Stellingwerf
genealogie Stellingwerf
parenteel Stellingwerf

Let op: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Stellingwerf is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde (achter)naam Stellingwerf betekent niet automatisch dat er een bloedband is (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u data gevonden heeft, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Stellingwerf zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Stellingwerf online
Stellingwerf online gevonden? Controleer de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Stellingwerf

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Stellingwerf. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van derden onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Stellingwerf langzamerhand uit.


familie Stellingwerf
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Stellingwerf

Snel gegevens vinden voor familie Stellingwerf? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Stellingwerf" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Stellingwerf
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Stellingwerf".

 • MyHeritage.com Stellingwerf
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Stellingwerf.
 • Archieven Stellingwerf
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Heeft de familie Stellingwerf een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Stellingwerf die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Stellingwerf oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Stellingwerf bekend?

Zoek naar familiewapen "Stellingwerf"

Kunt u geen familiewapen Stellingwerf vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Stellingwerf laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Stellingwerf, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Naslagwerken voor stamboomonderzoek naar Stellingwerf

Ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Stellingwerf kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste genealogische boekenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij het familieonderzoek naar Stellingwerf:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Schrijfwijzen Stellingwerf?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Stellingwerf?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Stellingwerf. Zoek schrijfwijzen van Stellingwerf »

Ben ik familie van de "bekende" Stellingwerf?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Stellingwerf, de beruchte crimineel Stellingwerf, of filmster Stellingwerf? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een bekend figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Stellingwerf misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Stellingwerf ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Stellingwerf?

Google eens op "stamboom Stellingwerf" of "genealogie Stellingwerf" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Stellingwerf:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Stellingwerf
Hoe leefde Stellingwerf vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Stellingwerf in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Stellingwerf
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Stellingwerf voorkomt in de geschiedenis.

 • Stellingwerf in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Stellingwerf.

Waar komt de familienaam Stellingwerf vandaan?

De naam Stellingwerf bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Stellingwerf in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Stellingwerf

De naam Stellingwerf: Wat is de herkomst van Stellingwerf? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Stellingwerf (NL) »

België:
Zoek herkomst van Stellingwerf (BE) »

Wie heet er nog meer Stellingwerf?

Wie heten er nog meer Stellingwerf? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Stellingwerf
Wie heet er ook Stellingwerf? Speur bekende of onbekende naamdragers op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familieleden op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Stellingwerf
Vind ook informatie over familie Stellingwerf in de lokale archieven.

Terug in de geschiedenis Stellingwerf

Ook informatie over overleden Stellingwerf-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Stellingwerf

overleden Stellingwerf
Informatie over overleden Stellingwerf familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Stellingwerf dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Extra bronnen voor de stamboom Stellingwerf

U zoekt aanvullende bronnen voor familie Stellingwerf? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Stellingwerf
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Stellingwerf

Wat betekent de naam Stellingwerf?

Wat betekent de naam Stellingwerf? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Stellingwerf op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Stellingwerf
Wat betekent Stellingwerf?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Stellingwerf. Zoek betekenis van Stellingwerf »

Programmatuur

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met onderzoek naar de familie Stellingwerf ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Geef de familiegeschiedenis Stellingwerf kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Stellingwerf
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Stellingwerf:

Is familie Stellingwerf van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Stellingwerf deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Stellingwerf. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Stellingwerf

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Stellingwerf? Overweeg dan het volgende:


stamboom Stellingwerf uitzoeken
Meer weten over Stellingwerf?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bomers | stamboom Van der Hart | stamboom Huisjes | stamboom Van Abeelen | stamboom Haandrikman