de online bronnen

Stamboom Stammes


Overzicht van de beste bronnen voor stamboom Stammes
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Stammes? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie Stammes. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie Stammes.
Tip: naast de verwijzingen op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van de stamboom Stammes in 5 minuten


Het begin van stamboom Stammes is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Stammes
De stamboom maken Stammes

Stamboomonderzoek naar Stammes - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Stammes hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Stammes.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Stammes.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Stammes voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Stammes
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Stammes

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Stammes
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Stammes

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Stammes is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Stammes betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u gegevens ontdekt hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Stammes zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om copyright problemen te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Stammes online
Informatie over Stammes online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Stamboom steeds uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Stammes. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Stammes: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Stammes: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Stammes: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Stammes: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Stammes te vinden, de stamvader Stammes en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Stammes.

De stamreeks Stammes geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Stammes.stamvader Stammes
Stamvader Stammes is de naamgever van de familie Stammes


stamreeks Stammes
kwartierstaat Stammes
genealogie Stammes
parenteel Stammes

Online informatie voor Stamboom Stammes

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Stammes
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Stammes

Eenvoudig veel informatie vinden voor de familie Stammes? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • Archieven Stammes
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Stammes
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Stammes".

 • WieWasWie Stammes
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Stammes".

 • Zoek "Stammes" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Terug in de geschiedenis Stammes

Wanneer u al wat data van verwanten hebt ontdekt, kunt u verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Stammes

overleden Stammes
Grafstenen van overleden Stammes familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Stammes dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Ben ik familie van de "bekende" Stammes?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Stammes, de beruchte crimineel Stammes, of moviestar Stammes? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn veel personen die dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Stammes misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Stammes ?
Maken beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Stammes?

Google eens op "stamboom Stammes" of "genealogie Stammes" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Stammes:

Vastleggen van alle gegevens

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Stammes wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Aanvullende bronnen voor de stamboom Stammes

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie Stammes? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Stammes
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Stammes

Schrijfwijzen Stammes?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Stammes?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Stammes. Zoek schrijfwijzen van Stammes »

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet om gegevens over familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Stammes
Vind nog meer informatie over familie Stammes in de regionale archieven.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Stammes
Hoe leefde Stammes in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel laat via gezegden zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Stammes in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Stammes.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Stammes, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Stammes in het Nationaal Archief.

Geef de familiegeschiedenis Stammes kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Stammes
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Stammes:

Wie heet er nog meer Stammes?

Wie heeft nog meer de naam Stammes? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Stammes
Wie heet er nog meer Stammes? Zoek onbekende achternaamgenoten op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Stammes?

Wat betekent de naam Stammes? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Stammes vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Stammes
Wat betekent Stammes?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Stammes. Zoek betekenis van Stammes »

Boeken voor stamboomonderzoek familie Stammes

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van Stammes kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de startende stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn online te koop en kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek familie:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Waar komt de naam Stammes vandaan?

De naam Stammes bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Stammes in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Stammes

De naam Stammes: Wat is de herkomst van de naam Stammes? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Stammes (NL) »

België:
Zoek herkomst van Stammes (BE) »

Heeft de familie Stammes een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Stammes die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Stammes oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Stammes bekend?

Zoek naar familiewapen "Stammes"

Kunt u geen familiewapen voor Stammes vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Stammes laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Stammes, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Is familie Stammes van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Stammes deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Stammes. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Stammes

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Stammes? Bedenk dan het volgende:


stamboom Stammes uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Stammes?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Ang | stamboom Bauwens | stamboom Andrade | stamboom Van Bakkum | stamboom Baegen