de beste bronnen voor

Stamboom Schrotenboer


Overzicht van de bronnen en gegevens voor stamboom Schrotenboer
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Schrotenboer? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De links op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor uw familie Schrotenboer.
Tip: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Schrotenboer in 5 minuten


Het begin van de stamboom Schrotenboer is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Schrotenboer
Uw stamboom maken Schrotenboer

Stamboomonderzoek naar Schrotenboer - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Schrotenboer hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Schrotenboer.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Schrotenboer.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Schrotenboer voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Schrotenboer
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Schrotenboer

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Schrotenboer
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Schrotenboer

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Schrotenboer

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Schrotenboer. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Schrotenboer
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Schrotenboer

Snel gegevens vinden voor familie Schrotenboer? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • Zoek "Schrotenboer" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Schrotenboer
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Schrotenboer.

 • Archieven Schrotenboer
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Schrotenboer
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Schrotenboer".

 • MyHeritage.com Schrotenboer
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Schrotenboer.

De stamboom Schrotenboer meer uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Schrotenboer. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Schrotenboer: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Schrotenboer: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Schrotenboer: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Schrotenboer: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Schrotenboer te vinden, de stamvader Schrotenboer en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Schrotenboer geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Schrotenboer.stamvader Schrotenboer
Stamvader Schrotenboer is de naamgever van de familie Schrotenboer


stamreeks Schrotenboer
kwartierstaat Schrotenboer
genealogie Schrotenboer
parenteel Schrotenboer

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Schrotenboer is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde achternaam Schrotenboer betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde data gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Schrotenboer zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright issues te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Schrotenboer online
Informatie over Schrotenboer online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Schrijfwijzen Schrotenboer?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Schrotenboer?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Schrotenboer. Zoek schrijfwijzen van Schrotenboer »

Wat is de oorsprong van familienaam Schrotenboer?

De naam Schrotenboer bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Schrotenboer in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Schrotenboer

De naam Schrotenboer: Wat is de herkomst van de naam Schrotenboer? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Schrotenboer (NL) »

België:
Zoek herkomst van Schrotenboer (BE) »

Vastleggen van alle data

Wanneer u even druk bent met onderzoek naar de familie Schrotenboer wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Geef de familiegeschiedenis Schrotenboer kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Schrotenboer
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Schrotenboer:

Wie heet er nog meer Schrotenboer?

Wie heeft nog meer de naam Schrotenboer? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Schrotenboer
Wie heet er ook Schrotenboer? Tip: Zoek onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Schrotenboer een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Schrotenboer te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Schrotenboer die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Schrotenboer bekend?

Zoek naar familiewapen "Schrotenboer"

Kunt u geen familiewapen Schrotenboer vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Schrotenboer laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Schrotenboer, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Schrotenboer
Hoe leefde Schrotenboer vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Schrotenboer in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Schrotenboer voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Schrotenboer in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Schrotenboer.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Schrotenboer
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Schrotenboer voorkomt in de geschiedenis.

Terug in de geschiedenis Schrotenboer

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Schrotenboer

overleden Schrotenboer
Informatie over overleden Schrotenboer familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Schrotenboer dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Extra ideeën

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Schrotenboer? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Schrotenboer
Lees meer over stamboomononderzoek naar Schrotenboer

Ben ik familie van de "bekende" Schrotenboer?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Schrotenboer, de beruchte boef Schrotenboer, of filmster Schrotenboer? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Schrotenboer wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Schrotenboer ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Schrotenboer?

Google eens op "stamboom Schrotenboer" of "genealogie Schrotenboer" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Schrotenboer:

Wat betekent de naam Schrotenboer?

Wat betekent de naam Schrotenboer? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Schrotenboer op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Schrotenboer
Wat betekent Schrotenboer?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Schrotenboer. Zoek betekenis van Schrotenboer »

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Schrotenboer
Vind meer informatie over familie Schrotenboer in de historische archieven.

Naslagwerken stamboomonderzoek naar familie Schrotenboer

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van Schrotenboer kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste genealogische boekenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het familieonderzoek naar:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Is familie Schrotenboer van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Schrotenboer deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Schrotenboer. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Schrotenboer

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Schrotenboer? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Schrotenboer uitzoeken
Meer weten over de stamboom Schrotenboer?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Den Arend | stamboom Van Amersvoort | stamboom Anwar | stamboom Amezian | stamboom Van Akker