de beste bronnen voor

Stamboom Schrier


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Schrier
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Schrier? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie Schrier.
Tip: naast de links op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Schrier in 5 minuten


Het starten met stamboom Schrier is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Schrier
Uw stamboom maken Schrier

Stamboomonderzoek naar Schrier - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Schrier hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Schrier.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Schrier.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Schrier uitvoeren.

Stamboomonderzoek Schrier
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Schrier

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Schrier
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Schrier

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom Schrier steeds meer laten groeien

U wilt de stamboom steeds meer laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Schrier. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Schrier: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Schrier: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Schrier: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Schrier: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Schrier te vinden, de stamvader Schrier en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Schrier geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Schrier.stamvader Schrier
Stamvader Schrier is de naamgever van de familie Schrier


stamreeks Schrier
kwartierstaat Schrier
genealogie Schrier
parenteel Schrier

Let op: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Schrier is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Schrier betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden hebt, zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Schrier zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Schrier online
Gegevens van Schrier online gevonden? Check de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Schrier

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Schrier. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Schrier langzamerhand uit.


familie Schrier
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Schrier

Snel veel gegevens vinden voor familie Schrier? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • FamilySearch.org Schrier
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Schrier.

 • Archieven Schrier
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Schrier
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Schrier".

 • CBG Schrier
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Schrier".

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Schrier
Hoe leefde Schrier vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont vele middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Schrier voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Schrier in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Schrier.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Schrier, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Waar komt de familienaam Schrier vandaan?

De naam Schrier bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Schrier in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt dan in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Schrier

De naam Schrier: Wat is de herkomst van Schrier? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Schrier (NL) »

België:
Zoek herkomst van Schrier (BE) »

Terug in de geschiedenis Schrier

Ook informatie over overleden Schrier-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Schrier

overleden Schrier
Informatie over overleden Schrier familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Schrier dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Aanvullende ideeën voor stamboomonderzoek Schrier

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Schrier? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Schrier
Lees meer over stamboomononderzoek naar Schrier

Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer Schrier?

Wie heten er nog meer Schrier? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Schrier
Wie heet er ook Schrier? Zoek onbekende naamdragers op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Schrier?

Wat betekent uw naam Schrier? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Schrier vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Schrier
Wat betekent Schrier?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Schrier. Zoek betekenis van Schrier »

Geef de familiegeschiedenis Schrier kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Schrier


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Schrier:

Heeft de familie Schrier een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Schrier te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Schrier die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Schrier oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Schrier bekend?

Zoek naar familiewapen "Schrier"

Kunt u geen familiewapen Schrier vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Schrier laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Schrier, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familieleden te acherhalen.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Schrier
Vind ook informatie over familie Schrier in de archieven.

Boeken voor stamboomonderzoek familie Schrier

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Schrier kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische boekenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek naar familie Schrier:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Ben ik familie van de "bekende" Schrier?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Schrier, de beruchte boef Schrier, of filmster Schrier? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn veel mensen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de beroemde Schrier wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Schrier ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Schrier?

Google eens op "stamboom Schrier" of "genealogie Schrier" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Schrier:

Schrijfwijzen Schrier?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Schrier?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Schrier. Zoek schrijfwijzen van Schrier »

Is familie Schrier van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Schrier deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Schrier. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Schrier

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Schrier? Overweeg dan het volgende:


stamboom Schrier uitzoeken
Meer weten over de stamboom Schrier?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bussink | stamboom Conijn | stamboom Te Brake | stamboom Van Liempt | stamboom Zuur