de beste online bronnen voor

Stamboom Rouwenhorst


De online bronnen en gegevens voor stamboom Rouwenhorst
Benieuwd naar de stamboom van familie Rouwenhorst? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Rouwenhorst. De links op deze page zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie Rouwenhorst.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Rouwenhorst in 5 minuten


Het starten met stamboom Rouwenhorst is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Rouwenhorst
De stamboom maken Rouwenhorst

Stamboomonderzoek naar Rouwenhorst - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Rouwenhorst hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Rouwenhorst.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Rouwenhorst.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Rouwenhorst uitvoeren.

Stamboomonderzoek Rouwenhorst
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Rouwenhorst

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Rouwenhorst
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Rouwenhorst

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Rouwenhorst

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders online te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Rouwenhorst langzamerhand uit.


familie Rouwenhorst
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Rouwenhorst

Snel veel gegevens vinden voor familie Rouwenhorst? Vind resultaat op de volgende sites:

 • MyHeritage.com Rouwenhorst
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Rouwenhorst.
 • Archieven Rouwenhorst
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Rouwenhorst
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Rouwenhorst".

 • WieWasWie Rouwenhorst
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Rouwenhorst".

 • FamilySearch.org Rouwenhorst
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Rouwenhorst.

 • Zoek "Rouwenhorst" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Rouwenhorst is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Eenzelfde naam Rouwenhorst betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Rouwenhorst zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Rouwenhorst online
Informatie over Rouwenhorst online gevonden? Check altijd de bronnen.

Stamboom Rouwenhorst verder laten groeien

U wilt de stamboom meer uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Rouwenhorst. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Rouwenhorst: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Rouwenhorst: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Rouwenhorst: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Rouwenhorst: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Rouwenhorst te vinden, de stamvader Rouwenhorst en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Rouwenhorst.

De stamreeks Rouwenhorst geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de familie Rouwenhorst.stamvader Rouwenhorst
Stamvader Rouwenhorst is de naamgever van de familie Rouwenhorst


stamreeks Rouwenhorst
kwartierstaat Rouwenhorst
genealogie Rouwenhorst
parenteel Rouwenhorst

Waar komt de familienaam Rouwenhorst vandaan?

De naam Rouwenhorst bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar de naam Rouwenhorst in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Rouwenhorst

De naam Rouwenhorst: Maar waar komt de naam Rouwenhorst nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Rouwenhorst (NL) »

België:
Zoek herkomst van Rouwenhorst (BE) »

Wie heet er nog meer Rouwenhorst?

Wie heeft nog meer de achternaam Rouwenhorst? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Rouwenhorst
Wie heet er nog meer Rouwenhorst? Tip: Speur bekende of onbekende familieleden op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Rouwenhorst
Hoe leefde Rouwenhorst in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel toont een groot aantal oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Rouwenhorst
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Rouwenhorst voorkomt in de geschiedenis.

 • Rouwenhorst in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Rouwenhorst.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Rouwenhorst, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Rouwenhorst voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Rouwenhorst in het Nationaal Archief.

Vastleggen van alle stamboomdata

Wanneer u een tijdje druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Rouwenhorst wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Rouwenhorst?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Rouwenhorst?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Rouwenhorst. Zoek schrijfwijzen van Rouwenhorst »

Ben ik familie van de "bekende" Rouwenhorst?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Rouwenhorst, de beruchte crimineel Rouwenhorst, of filmster Rouwenhorst? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Rouwenhorst wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Rouwenhorst ?
Maken beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Rouwenhorst?

Google eens op "stamboom Rouwenhorst" of "genealogie Rouwenhorst" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Rouwenhorst:

Nog meer ideeën

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Rouwenhorst? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Rouwenhorst
Lees meer over stamboomononderzoek naar Rouwenhorst

Heeft de familie Rouwenhorst een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Rouwenhorst te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Rouwenhorst die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Rouwenhorst bekend?

Zoek naar familiewapen "Rouwenhorst"

Kunt u geen familiewapen van Rouwenhorst vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Rouwenhorst laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Rouwenhorst, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Geef de familiegeschiedenis Rouwenhorst kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Rouwenhorst


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Rouwenhorst:

Wat betekent de naam Rouwenhorst?

Wat betekent de naam Rouwenhorst? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Rouwenhorst op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Rouwenhorst
Wat betekent Rouwenhorst?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Rouwenhorst. Zoek betekenis van Rouwenhorst »

Naslagwerken familieonderzoek naar familie Rouwenhorst

Ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Rouwenhorst kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
 

Terug in de geschiedenis Rouwenhorst

Ook informatie over overleden Rouwenhorst-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Rouwenhorst

overleden Rouwenhorst
Grafstenen van overleden Rouwenhorst familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Rouwenhorst dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Rouwenhorst
Vind ook informatie over familie Rouwenhorst in de archieven.

Is familie Rouwenhorst van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag eens voor: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Rouwenhorst deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Rouwenhorst. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Rouwenhorst

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Rouwenhorst? Bedenk dan het volgende:


stamboom Rouwenhorst uitzoeken
Meer weten over van familie Rouwenhorst?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Hassel | stamboom Van Reenen | stamboom De Gelder | stamboom Wagner | stamboom Van der Starre