de beste bronnen voor

Stamboom Rooijakkers


De gegevens voor stamboom Rooijakkers
Onderzoek doen naar familie Rooijakkers? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van familie Rooijakkers. De bronnen zijn specifiek voor Rooijakkers.
Tip: naast de bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Rooijakkers in 5 minuten


Het starten met de stamboom Rooijakkers is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Rooijakkers
De stamboom maken Rooijakkers

Stamboomonderzoek naar Rooijakkers - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Rooijakkers hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Rooijakkers.

Op deze website vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Rooijakkers, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor de stamboom Rooijakkers.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Rooijakkers uitvoeren.

Stamboomonderzoek Rooijakkers
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Rooijakkers

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Rooijakkers
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Rooijakkers

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Rooijakkers is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

 • Dezelfde naam Rooijakkers betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u data gevonden heeft, zodat u het kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Rooijakkers zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Rooijakkers online
Rooijakkers online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Rooijakkers

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Rooijakkers langzamerhand uit.


familie Rooijakkers
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Rooijakkers

Snel veel gegevens vinden voor de familie Rooijakkers? Vind resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Rooijakkers
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Rooijakkers.
 • FamilySearch.org Rooijakkers
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Rooijakkers.

 • CBG Rooijakkers
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Rooijakkers".

 • WieWasWie Rooijakkers
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Rooijakkers".

 • Archieven Rooijakkers
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Stamboom Rooijakkers verder uitzoeken

U wilt de stamboom steeds uitgebreider uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Rooijakkers. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Rooijakkers: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Rooijakkers: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Rooijakkers: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Rooijakkers: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Rooijakkers te vinden, de stamvader Rooijakkers en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Rooijakkers.

De stamreeks Rooijakkers geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Rooijakkers
Stamvader Rooijakkers is de naamgever van de familie Rooijakkers


stamreeks Rooijakkers
kwartierstaat Rooijakkers
genealogie Rooijakkers
parenteel Rooijakkers

Terug in de geschiedenis Rooijakkers

Ook gegevens over overleden Rooijakkers-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Rooijakkers

overleden Rooijakkers
Grafstenen van overleden Rooijakkers familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Rooijakkers dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Schrijfwijzen Rooijakkers?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Rooijakkers?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Rooijakkers. Zoek schrijfwijzen van Rooijakkers »

Programmatuur

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer bronnen

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Rooijakkers? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Rooijakkers
Lees meer over stamboomononderzoek naar Rooijakkers

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Rooijakkers
Hoe leefde Rooijakkers in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel laat via uitgebeelde spreekwoorden zien hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Rooijakkers
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Rooijakkers voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Rooijakkers voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Rooijakkers, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Rooijakkers in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Rooijakkers.

Geef de familiegeschiedenis Rooijakkers kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Rooijakkers
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Rooijakkers:

Ben ik familie van de "bekende" Rooijakkers?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Rooijakkers, de beruchte crimineel Rooijakkers, of filmster Rooijakkers? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Rooijakkers wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Rooijakkers ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Rooijakkers?

Google eens op "stamboom Rooijakkers" of "genealogie Rooijakkers" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Rooijakkers:

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om informatie over uw familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Rooijakkers
Vind nog meer informatie over familie Rooijakkers in de regionale archieven.

Waar komt de naam Rooijakkers vandaan?

De naam Rooijakkers bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar de naam Rooijakkers in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Rooijakkers

De naam Rooijakkers: Wat is de herkomst van Rooijakkers? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Rooijakkers (NL) »

België:
Zoek herkomst van Rooijakkers (BE) »

Wie heet er nog meer Rooijakkers?

Wie heeft nog meer de achternaam Rooijakkers? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Rooijakkers
Wie heet er nog meer Rooijakkers? Tip: Speur onbekende naamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Rooijakkers?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Rooijakkers op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Rooijakkers
Wat betekent Rooijakkers?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Rooijakkers. Zoek betekenis van Rooijakkers »

Heeft de familie Rooijakkers een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Rooijakkers die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Rooijakkers bekend?

Zoek naar familiewapen "Rooijakkers"

Kunt u geen familiewapen voor Rooijakkers vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Rooijakkers laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Rooijakkers, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Boeken familieonderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Rooijakkers kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische boekenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen helpen bij familieonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Is familie Rooijakkers van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag voor: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Rooijakkers deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Rooijakkers. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Rooijakkers

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Rooijakkers? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Rooijakkers uitzoeken
Meer weten over de stamboom Rooijakkers?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Beerens | stamboom Gorissen | stamboom Sikkema | stamboom Rood | stamboom Van Zundert