de bronnen

Stamboom Roersma


De gegevens voor stamboom Roersma
Onderzoek doen naar uw familie Roersma? Begin hier met de genelaogie van uw familie Roersma. De links op deze pagina zijn zoveel mogelijk specifiek voor Roersma.
Tip: naast de links op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Roersma in 5 minuten


Het begin van de stamboom Roersma is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Roersma
Uw stamboom maken Roersma

Stamboomonderzoek naar Roersma - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Roersma hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Roersma.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Roersma.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Roersma uitvoeren.

Stamboomonderzoek Roersma
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Roersma

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Roersma
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Roersma

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Roersma is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde naam Roersma betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt. Zodat u het kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Roersma zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright discussies te omzeilen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Roersma online
Gegevens van Roersma online gevonden? Check de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Roersma

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Roersma
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Roersma

Snel informatie vinden voor familie Roersma? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • FamilySearch.org Roersma
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Roersma.

 • WieWasWie Roersma
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Roersma".

 • Archieven Roersma
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Roersma" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Roersma
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Roersma.

Stamboom Roersma verder laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Roersma. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Roersma: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Roersma: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Roersma: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Roersma: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Roersma te vinden, de stamvader Roersma en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Roersma geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Roersma
Stamvader Roersma is de naamgever van de familie Roersma


stamreeks Roersma
kwartierstaat Roersma
genealogie Roersma
parenteel Roersma

Wat betekent de naam Roersma?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Roersma vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Roersma
Wat betekent Roersma?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Roersma. Zoek betekenis van Roersma »

Schrijfwijzen Roersma?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Roersma?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Roersma. Zoek schrijfwijzen van Roersma »

Boeken voor stamboomonderzoek

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Roersma kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Wat is de oorsprong van familienaam Roersma?

De naam Roersma bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Roersma in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt vinden. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Roersma

De naam Roersma: Maar waar komt de naam Roersma vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Roersma (NL) »

België:
Zoek herkomst van Roersma (BE) »

Extra bronnen voor stamboomonderzoek Roersma

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over familie Roersma? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Roersma
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Roersma

Geef de familiegeschiedenis Roersma kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Roersma
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Roersma:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familie te vinden.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Roersma
Vind ook informatie over familie Roersma in de archieven.

Wie heet er nog meer Roersma?

Wie heten er nog meer Roersma? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Roersma
Wie heet er nog meer Roersma? Tip: Speur onbekende naamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Roersma?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Roersma, de beruchte boef Roersma, of moviestar Roersma? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de bekende Roersma misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Roersma ?
Maken beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Roersma?

 • Biografisch Portaal Roersma
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Roersma" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Roersma voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Roersma" of "genealogie Roersma" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Roersma:

Heeft de familie Roersma een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Roersma te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Roersma die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Roersma oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Roersma bekend?

Zoek naar familiewapen "Roersma"

Kunt u geen familiewapen Roersma vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Roersma laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Roersma, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis Roersma

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Roersma

overleden Roersma
Informatie over overleden Roersma familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Roersma dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even druk bent geweest met onderzoek naar familie Roersma ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Roersma
Hoe leefde Roersma vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via gezegden zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Roersma voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Roersma, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Roersma in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Roersma.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Roersma in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Roersma
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Roersma voorkomt in de geschiedenis.

Is familie Roersma van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Roersma deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Roersma. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Roersma

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Roersma? Overweeg dan het volgende:


stamboom Roersma uitzoeken
Meer weten over Roersma?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Baakman | stamboom Batelaan | stamboom Adriaensen | stamboom Altuntas | stamboom Van der Ben