de bronnen voor

Stamboom Roemaat


Overzicht van de gegevens voor stamboom Roemaat
Benieuwd naar de stamboom van familie Roemaat? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie Roemaat. De bronnen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de online verwijzingen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Roemaat in 5 minuten


Het begin van de stamboom Roemaat is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Roemaat
De stamboom maken Roemaat

Stamboomonderzoek naar Roemaat - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Roemaat hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Roemaat.

Op deze website vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Roemaat.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Roemaat uitvoeren.

Stamboomonderzoek Roemaat
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Roemaat

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Roemaat
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Roemaat

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Roemaat

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Roemaat. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Roemaat
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Roemaat

Snel veel informatie vinden voor de familie Roemaat? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • CBG Roemaat
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Roemaat".

 • Archieven Roemaat
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Roemaat
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Roemaat".

 • MyHeritage.com Roemaat
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Roemaat.
 • FamilySearch.org Roemaat
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Roemaat.

 • Zoek "Roemaat" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

De stamboom verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Roemaat. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Roemaat: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Roemaat: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Roemaat: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Roemaat: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam Roemaat te vinden, de stamvader Roemaat en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Roemaat.

De stamreeks Roemaat geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Roemaat
Stamvader Roemaat is de naamgever van de familie Roemaat


stamreeks Roemaat
kwartierstaat Roemaat
genealogie Roemaat
parenteel Roemaat

Let op: Zaken om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Roemaat is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde naam Roemaat betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd bij waar u gegevens gevonden hebt, zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Roemaat zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright problemen te omzeilen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Roemaat online
Gegevens van Roemaat online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Schrijfwijzen Roemaat?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Roemaat?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Roemaat. Zoek schrijfwijzen van Roemaat »

Geef de familiegeschiedenis Roemaat kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Roemaat
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Roemaat:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Roemaat
Hoe leefde Roemaat vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Roemaat in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Roemaat.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Roemaat, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Roemaat
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Roemaat voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Roemaat voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Roemaat in het Nationaal Archief.

Naslagwerken voor familieonderzoek naar

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Roemaat kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Heeft de familie Roemaat een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Roemaat te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Roemaat die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Roemaat oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Roemaat bekend?

Zoek naar familiewapen "Roemaat"

Kunt u geen familiewapen van Roemaat vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Roemaat laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Roemaat, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Nog meer ideeën

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Roemaat? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Roemaat
Lees meer over stamboomononderzoek naar Roemaat

Wie heet er nog meer Roemaat?

Wie heeft nog meer de naam Roemaat? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Roemaat
Wie heet er nog meer Roemaat? Tip: Zoek onbekende achternaamgenoten op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Roemaat?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Roemaat, de beruchte boef Roemaat, of filmster Roemaat? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Roemaat misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Roemaat ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Roemaat?

Google eens op "stamboom Roemaat" of "genealogie Roemaat" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Roemaat:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familie op te speuren.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Roemaat
Vind ook informatie over familie Roemaat in de lokale archieven.

Terug in de geschiedenis Roemaat

Ook gegevens over overleden Roemaat-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Roemaat

overleden Roemaat
Grafstenen van overleden Roemaat familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Roemaat dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Wat betekent de naam Roemaat?

Wat betekent uw naam Roemaat? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Roemaat vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Roemaat
Wat betekent Roemaat?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Roemaat. Zoek betekenis van Roemaat »

Wat is de oorsprong van Roemaat?

De naam Roemaat bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Roemaat in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt traceren. U kunt dan in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Roemaat

De naam Roemaat: Wat is de herkomst van de naam Roemaat? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Roemaat (NL) »

België:
Zoek herkomst van Roemaat (BE) »

Software

Wanneer u een tijdje druk bent met onderzoek naar familie Roemaat wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Roemaat van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag voor: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Roemaat deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Roemaat. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Roemaat

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Roemaat? Bedenk dan het volgende:


stamboom Roemaat uitzoeken
Meer weten over de stamboom Roemaat?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aertsen | stamboom Van Aarsen | stamboom Acton | stamboom Anjema | stamboom Antvelink