de beste bronnen voor

Stamboom Ritman


Overzicht van de gegevens voor stamboom Ritman
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Ritman? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Ritman. De verwijzingen zijn geschikt gemaakt voor uw familie Ritman.
Tip: naast de bronnen op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Ritman in 5 minuten


Het begin van de stamboom Ritman is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Ritman
Uw stamboom maken Ritman

Stamboomonderzoek naar Ritman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Ritman hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Ritman.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ritman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Ritman voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ritman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ritman

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ritman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ritman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Ritman is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Ritman betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Ritman zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Ritman online
Informatie over Ritman online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Ritman

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Ritman. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel online te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Ritman langzamerhand uit.


familie Ritman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ritman

Snel gegevens vinden voor familie Ritman? Vind direct resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Ritman
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ritman.
 • Zoek "Ritman" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Ritman
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ritman.

 • WieWasWie Ritman
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ritman".

 • Archieven Ritman
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Stamboom Ritman meer laten groeien

U wilt de stamboom Ritman meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Ritman. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Ritman: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ritman: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ritman: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ritman: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Ritman te vinden, de stamvader Ritman en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Ritman geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Ritman
Stamvader Ritman is de naamgever van de familie Ritman


stamreeks Ritman
kwartierstaat Ritman
genealogie Ritman
parenteel Ritman

Schrijfwijzen Ritman?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ritman?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ritman. Zoek schrijfwijzen van Ritman »

Extra bronnen voor stamboomonderzoek Ritman

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Ritman? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Ritman
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Ritman

Heeft de familie Ritman een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Ritman te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ritman die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Ritman oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ritman bekend?

Zoek naar familiewapen "Ritman"

Kunt u geen familiewapen voor Ritman vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ritman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ritman, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Software

Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken voor stamboomonderzoek naar Ritman

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Ritman kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen boekenvoor de startende genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn via internet te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij stamboomonderzoek naar familie Ritman:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Geef de familiegeschiedenis Ritman kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ritman
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Ritman:

Wat betekent de naam Ritman?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Ritman op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Ritman
Wat betekent Ritman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ritman. Zoek betekenis van Ritman »

Wat is de oorsprong van Ritman?

De naam Ritman bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Ritman in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden kunt vinden. U kunt dan in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Ritman

De naam Ritman: Wat is de herkomst van de naam Ritman? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Ritman (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ritman (BE) »

Terug in de geschiedenis Ritman

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ritman

overleden Ritman
Grafstenen van overleden Ritman familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Ritman dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Ritman
Hoe leefde Ritman in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Ritman
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ritman voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Ritman in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Ritman voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ritman, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Ritman in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Ritman.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer informatie over familie op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Ritman
Vind meer informatie over familie Ritman in de regionale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Ritman?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Ritman, de beruchte crimineel Ritman, of moviestar Ritman? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die toevallig eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Ritman wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Ritman ?
Maken beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Ritman?

 • Biografisch Portaal Ritman
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Ritman" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Ritman voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Ritman" of "genealogie Ritman" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Ritman:

Wie heet er nog meer Ritman?

Wie heeft nog meer de achternaam Ritman? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Ritman
Wie heet er ook Ritman? Tip: Zoek onbekende achternaamdragers op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Ritman van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag wel voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ritman deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ritman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Ritman

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Ritman? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Ritman uitzoeken
Meer weten over Ritman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Akman | stamboom Abdul | stamboom Van Bart | stamboom Akkus | stamboom Van de Berkt