de beste online bronnen voor

Stamboom Rikkert


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Rikkert
Benieuwd naar de stamboom van familie Rikkert? Begin hieronder met de stamboom van uw familie. De verwijzingen op deze page zijn gepersonaliseerd voor uw familie.
Suggestie: naast de online links op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Rikkert in 5 minuten


Het starten met stamboom Rikkert is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Rikkert
Uw stamboom maken Rikkert

Stamboomonderzoek naar Rikkert - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Rikkert hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Rikkert.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Rikkert.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Rikkert voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Rikkert
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Rikkert

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Rikkert
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Rikkert

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom verder uitzoeken

U wilt stamboom Rikkert steeds uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Rikkert. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Rikkert: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Rikkert: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Rikkert: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Rikkert: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Rikkert te vinden, de stamvader Rikkert en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Rikkert geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Rikkert.stamvader Rikkert
Stamvader Rikkert is de naamgever van de familie Rikkert


stamreeks Rikkert
kwartierstaat Rikkert
genealogie Rikkert
parenteel Rikkert

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Rikkert is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Rikkert betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Rikkert zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright discussies te omzeilen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Rikkert online
Rikkert online gevonden? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Rikkert

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Rikkert
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Rikkert

Snel informatie vinden voor de familie Rikkert? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • Archieven Rikkert
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Rikkert
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Rikkert".

 • WieWasWie Rikkert
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Rikkert".

 • MyHeritage.com Rikkert
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Rikkert.
 • FamilySearch.org Rikkert
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Rikkert.

 • Zoek "Rikkert" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Rikkert
Hoe leefde Rikkert vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Rikkert in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Rikkert.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Rikkert, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Rikkert
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Rikkert voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Rikkert voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Rikkert in het Nationaal Archief.

Wat betekent de naam Rikkert?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Rikkert op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Rikkert
Wat betekent Rikkert?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Rikkert. Zoek betekenis van Rikkert »

Ben ik familie van de "bekende" Rikkert?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Rikkert, de beruchte crimineel Rikkert, of moviestar Rikkert? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Rikkert misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Rikkert ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Rikkert?

 • Biografisch Portaal Rikkert
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Rikkert" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Rikkert voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Rikkert" of "genealogie Rikkert" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Rikkert:

Terug in de geschiedenis Rikkert

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Rikkert

overleden Rikkert
Grafstenen van overleden Rikkert familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Rikkert dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Wat is de oorsprong van familienaam Rikkert?

De naam Rikkert bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Rikkert in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt vinden. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Rikkert

De naam Rikkert: Wat is de herkomst van de naam Rikkert? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Rikkert (NL) »

België:
Zoek herkomst van Rikkert (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Rikkert kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Rikkert
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Rikkert:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om meer informatie over familie te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Rikkert
Vind nog meer informatie over familie Rikkert in de historische archieven.

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over familie Rikkert? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Rikkert
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Rikkert

Wie heet er nog meer Rikkert?

Wie heten er nog meer Rikkert? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Rikkert
Wie heet er nog meer Rikkert? Speur onbekende naamdragers op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Stamboom Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken voor genealogisch onderzoek

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van familie Rikkert kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. De volgende boeken zijn via internet te bestellen en kunnen assisteren bij het stamboomonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Heeft de familie Rikkert een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Rikkert die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Rikkert oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Rikkert bekend?

Zoek naar familiewapen "Rikkert"

Kunt u geen familiewapen voor Rikkert vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Rikkert laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Rikkert, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Schrijfwijzen Rikkert?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Rikkert?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Rikkert. Zoek schrijfwijzen van Rikkert »

Is familie Rikkert van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Rikkert deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Rikkert. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Rikkert

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Rikkert? Overweeg dan het volgende:


stamboom Rikkert uitzoeken
Meer weten over Rikkert?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Beukelman | stamboom Beenhakker | stamboom Aarssen | stamboom Abbring | stamboom Van Beeck