de beste bronnen voor

Stamboom Riddersma


De gegevens voor stamboom Riddersma
Onderzoek doen naar uw familie Riddersma? Begin hier met de genelaogie van familie Riddersma. De verwijzingen op deze pagina zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie Riddersma.
Tip: naast de bronnen op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Riddersma in 5 minuten


Het begin van de stamboom Riddersma is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Riddersma
De stamboom maken Riddersma

Stamboomonderzoek naar Riddersma - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Riddersma hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Riddersma.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Riddersma.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Riddersma voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Riddersma
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Riddersma

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Riddersma
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Riddersma

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Riddersma

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Riddersma
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Riddersma

Snel veel gegevens vinden voor familie Riddersma? Vind direct resultaat op deze websites:

 • Zoek "Riddersma" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Riddersma
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Riddersma".

 • MyHeritage.com Riddersma
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Riddersma.
 • CBG Riddersma
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Riddersma".

NB: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Riddersma is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Riddersma betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u gegevens ontdekt hebt, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Riddersma zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om copyright discussies te voorkomen EN om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Riddersma online
Gegevens van Riddersma online gevonden? Check de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom Riddersma steeds meer uitzoeken

U wilt stamboom Riddersma steeds uitgebreider uitzoeken? Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Riddersma. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Riddersma: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Riddersma: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Riddersma: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Riddersma: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Riddersma te vinden, de stamvader Riddersma en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Riddersma.

De stamreeks Riddersma geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Riddersma.stamvader Riddersma
Stamvader Riddersma is de naamgever van de familie Riddersma


stamreeks Riddersma
kwartierstaat Riddersma
genealogie Riddersma
parenteel Riddersma

Nog meer ideeën voor de stamboom Riddersma

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Riddersma? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Riddersma
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Riddersma

Heeft de familie Riddersma een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Riddersma te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Riddersma die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Riddersma bekend?

Zoek naar familiewapen "Riddersma"

Kunt u geen familiewapen van Riddersma vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Riddersma laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Riddersma, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Stamboom Programmatuur

Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en hun onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Riddersma?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Riddersma, de beruchte crimineel Riddersma, of filmster Riddersma? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde achternaam als een bekend figuur wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Riddersma misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Riddersma ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Riddersma?

Google eens op "stamboom Riddersma" of "genealogie Riddersma" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Riddersma:

Terug in de geschiedenis Riddersma

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Riddersma

overleden Riddersma
Informatie over overleden Riddersma familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Riddersma dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Naslagwerken familieonderzoek naar Riddersma

Ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van Riddersma kan opstellen. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij het familieonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Riddersma
Hoe leefde Riddersma vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Riddersma in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Riddersma, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Riddersma
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Riddersma voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Schrijfwijzen Riddersma?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Riddersma?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Riddersma. Zoek schrijfwijzen van Riddersma »

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Riddersma
Vind ook informatie over familie Riddersma in de archieven.

Geef de familiegeschiedenis Riddersma kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Riddersma
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Riddersma:

Wie heet er nog meer Riddersma?

Wie heten er nog meer Riddersma? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Riddersma
Wie heet er nog meer Riddersma? Zoek onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Waar komt de familienaam Riddersma vandaan?

De naam Riddersma bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Riddersma in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Riddersma

De naam Riddersma: Waar komt Riddersma vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Riddersma (NL) »

België:
Zoek herkomst van Riddersma (BE) »

Wat betekent de naam Riddersma?

Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Riddersma vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Riddersma
Wat betekent Riddersma?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Riddersma. Zoek betekenis van Riddersma »

Is familie Riddersma van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag eens gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Riddersma deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Riddersma. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende input voor stamboom Riddersma

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Riddersma? Bedenk dan het volgende:


stamboom Riddersma uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Riddersma?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aling | stamboom Alting Siberg | stamboom Amier | stamboom Abba | stamboom Achtien