de beste bronnen voor

Stamboom Rensen


Overzicht van de online bronnen en gegevens voor stamboom Rensen
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Rensen? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie. De verwijzingen zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de online links op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Rensen in 5 minuten


Het starten met stamboom Rensen is in de basis erg simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Rensen
De stamboom maken Rensen

Stamboomonderzoek naar Rensen - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Rensen hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Rensen.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Rensen, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Rensen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Rensen voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Rensen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Rensen

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Rensen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Rensen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Rensen. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

De stamboom steeds meer laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Rensen. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Rensen: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Rensen: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Rensen: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Rensen: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Rensen te vinden, de stamvader Rensen en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Rensen geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Rensen.stamvader Rensen
Stamvader Rensen is de naamgever van de familie Rensen


stamreeks Rensen
kwartierstaat Rensen
genealogie Rensen
parenteel Rensen

Let op: Zaken om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Rensen is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde (achter)naam Rensen betekent niet per definitie dat er een bloedband is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u gegevens gevonden hebt, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Rensen zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Rensen online
Informatie over Rensen online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Rensen

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Rensen. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Rensen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Rensen

Snel veel gegevens vinden voor de familie Rensen? Zoek resultaat op deze websites:

 • CBG Rensen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Rensen".

 • Zoek "Rensen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Rensen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Rensen
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Rensen.
 • FamilySearch.org Rensen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Rensen.

 • WieWasWie Rensen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Rensen".

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Rensen
Hoe leefde Rensen vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Rensen in het Nationaal Archief.

 • Rensen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Rensen.

 • Bibliografie Rensen
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Rensen voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Rensen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Rensen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Terug in de geschiedenis Rensen

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Rensen

overleden Rensen
Informatie over overleden Rensen familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Rensen dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Wie heet er nog meer Rensen?

Wie heeft nog meer de naam Rensen? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Rensen
Wie heet er ook Rensen? Tip: Zoek bekende of onbekende familieleden op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Rensen?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Rensen?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Rensen. Zoek schrijfwijzen van Rensen »

Software

Er is bij onderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Geef de familiegeschiedenis Rensen kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Rensen
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Rensen:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om informatie over uw familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Rensen
Vind ook informatie over familie Rensen in de historische archieven.

Boeken familieonderzoek naar familie

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Rensen kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerken. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Heeft de familie Rensen een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Rensen te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Rensen die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Rensen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Rensen bekend?

Zoek naar familiewapen "Rensen"

Kunt u geen familiewapen van Rensen vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Rensen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Rensen, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Nog meer ideeën voor de stamboom Rensen

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over familie Rensen? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Rensen
Lees meer over stamboomononderzoek naar Rensen

Wat betekent de naam Rensen?

Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Rensen vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Rensen
Wat betekent Rensen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Rensen. Zoek betekenis van Rensen »

Ben ik familie van de "bekende" Rensen?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Rensen, de beruchte crimineel Rensen, of moviestar Rensen? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Rensen wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Rensen ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Rensen?

Google eens op "stamboom Rensen" of "genealogie Rensen" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Rensen:

Wat is de oorsprong van naam Rensen?

De naam Rensen bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Rensen in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Rensen

De naam Rensen: Wat is de herkomst van de naam Rensen? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Rensen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Rensen (BE) »

Is familie Rensen van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voorgelegd: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Rensen deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Rensen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Rensen

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Rensen? Bedenk dan het volgende:


stamboom Rensen uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Rensen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Boelens | stamboom Van Vuuren | stamboom De Hoog | stamboom Den Heijer | stamboom Rijkers