de beste online bronnen voor

Stamboom Prosman


De beste online gegevens voor stamboom Prosman
Onderzoek doen naar uw familie Prosman? Begin hier met de stamboom van uw familie Prosman. De bronnen zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de links op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Prosman in 5 minuten


Het starten met stamboom Prosman is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Prosman
Uw stamboom maken Prosman

Stamboomonderzoek naar Prosman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Prosman hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Prosman.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Prosman, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom Prosman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Prosman voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Prosman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Prosman

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Prosman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Prosman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Prosman is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde achternaam Prosman betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Prosman zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Prosman online
Prosman online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Prosman

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Prosman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Prosman

Snel gegevens vinden voor de familie Prosman? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Prosman
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Prosman".

 • MyHeritage.com Prosman
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Prosman.
 • Zoek "Prosman" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Prosman
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom steeds verder laten groeien

U wilt de stamboom uitgebreider uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Prosman. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Prosman: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Prosman: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Prosman: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Prosman: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Prosman te vinden, de stamvader Prosman en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Prosman.

De stamreeks Prosman geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Prosman
Stamvader Prosman is de naamgever van de familie Prosman


stamreeks Prosman
kwartierstaat Prosman
genealogie Prosman
parenteel Prosman

Terug in de geschiedenis Prosman

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Prosman

overleden Prosman
Grafstenen van overleden Prosman familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Prosman dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk online om meer informatie over uw familie te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Prosman
Vind meer informatie over familie Prosman in de lokale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Prosman?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Prosman, de beruchte boef Prosman, of moviestar Prosman? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de beroemde Prosman wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Prosman ?
Maken beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Prosman?

Google eens op "stamboom Prosman" of "genealogie Prosman" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Prosman:

Wat is de oorsprong van Prosman?

De naam Prosman bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar de naam Prosman in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Prosman

De naam Prosman: Wat is de herkomst van de naam Prosman? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Prosman (NL) »

België:
Zoek herkomst van Prosman (BE) »

Aanvullende ideeën voor de stamboom Prosman

U zoekt extra bronnen voor familie Prosman? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Prosman
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Prosman

Heeft de familie Prosman een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Prosman die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Prosman bekend?

Zoek naar familiewapen "Prosman"

Kunt u geen familiewapen Prosman vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Prosman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Prosman, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Boeken voor stamboomonderzoek naar

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Prosman kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen assisteren bij het familieonderzoek naar familie:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Software

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met onderzoek naar familie Prosman ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Prosman?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Prosman?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Prosman. Zoek schrijfwijzen van Prosman »

Geef de familiegeschiedenis Prosman kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Prosman
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Prosman:

Wat betekent de naam Prosman?

Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Prosman op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Prosman
Wat betekent Prosman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Prosman. Zoek betekenis van Prosman »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Prosman
Hoe leefde Prosman in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Prosman, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Prosman
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Prosman voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Prosman in het Nationaal Archief.

 • Prosman in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Prosman.

Wie heet er nog meer Prosman?

Wie heeft nog meer de naam Prosman? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Prosman
Wie heet er ook Prosman? Speur bekende of onbekende achternaamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Prosman van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag voorgelegd: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Prosman deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Prosman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Meer weten over de stamboom Prosman

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Prosman? Overweeg dan het volgende:


stamboom Prosman uitzoeken
Meer weten over de stamboom Prosman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Amelsfoort | stamboom Alves | stamboom Aalbregt | stamboom Assies | stamboom Azarkan