de beste bronnen voor

Stamboom Ouwehand


Overzicht van de bronnen voor stamboom Ouwehand
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Ouwehand? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie. De links op deze webpage zijn gepersonaliseerd voor Ouwehand.
Suggestie: naast de online verwijzingen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Ouwehand in 5 minuten


Het begin van de stamboom Ouwehand is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Ouwehand
De stamboom maken Ouwehand

Stamboomonderzoek naar Ouwehand - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Ouwehand hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Ouwehand.

Op deze website vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ouwehand.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Ouwehand uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ouwehand
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ouwehand

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ouwehand
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ouwehand

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom uitgebreider uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Ouwehand. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Ouwehand: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ouwehand: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ouwehand: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ouwehand: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Ouwehand te vinden, de stamvader Ouwehand en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Ouwehand.

De stamreeks Ouwehand geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Ouwehand.stamvader Ouwehand
Stamvader Ouwehand is de naamgever van de familie Ouwehand


stamreeks Ouwehand
kwartierstaat Ouwehand
genealogie Ouwehand
parenteel Ouwehand

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Ouwehand is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Dezelfde naam Ouwehand betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens gevonden hebt. Zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Ouwehand zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Ouwehand online
Ouwehand online gevonden? Check de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Ouwehand

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Ouwehand langzamerhand uit.


familie Ouwehand
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ouwehand

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Ouwehand? Vind direct resultaat op deze sites:

 • Zoek "Ouwehand" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Ouwehand
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ouwehand.

 • CBG Ouwehand
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Ouwehand".

 • WieWasWie Ouwehand
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ouwehand".

 • MyHeritage.com Ouwehand
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ouwehand.

Wat betekent de naam Ouwehand?

Wat betekent de naam Ouwehand? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Ouwehand vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Ouwehand
Wat betekent Ouwehand?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ouwehand. Zoek betekenis van Ouwehand »

Heeft de familie Ouwehand een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ouwehand die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ouwehand bekend?

Zoek naar familiewapen "Ouwehand"

Kunt u geen familiewapen Ouwehand vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ouwehand laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ouwehand, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wie heet er nog meer Ouwehand?

Wie heeft nog meer de achternaam Ouwehand? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Ouwehand
Wie heet er ook Ouwehand? Zoek onbekende familieleden op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Ouwehand
Vind nog meer informatie over familie Ouwehand in de regionale archieven.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Ouwehand
Hoe leefde Ouwehand in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel toont diverse historische beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Ouwehand in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Ouwehand voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ouwehand, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Ouwehand
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ouwehand voorkomt in de geschiedenis.

Waar komt de naam Ouwehand vandaan?

De naam Ouwehand bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Ouwehand in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Ouwehand

De naam Ouwehand: Wat is de herkomst van de naam Ouwehand? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Ouwehand (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ouwehand (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Ouwehand?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Ouwehand, de beruchte boef Ouwehand, of moviestar Ouwehand? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Ouwehand wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Ouwehand ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Ouwehand?

Google eens op "stamboom Ouwehand" of "genealogie Ouwehand" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Ouwehand:

Geef de familiegeschiedenis Ouwehand kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ouwehand


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Ouwehand:

Schrijfwijzen Ouwehand?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ouwehand?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ouwehand. Zoek schrijfwijzen van Ouwehand »

Terug in de geschiedenis Ouwehand

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ouwehand

overleden Ouwehand
Informatie over overleden Ouwehand familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Ouwehand dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Programmatuur

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met onderzoek naar de familie Ouwehand wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken voor familieonderzoek

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Ouwehand kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen helpen bij genealogisch onderzoek naar:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Aanvullende bronnen voor de stamboom Ouwehand

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Ouwehand? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Ouwehand
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Ouwehand

Is familie Ouwehand van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat eens voor: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ouwehand deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ouwehand. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Ouwehand

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Ouwehand? Bedenk dan het volgende:


stamboom Ouwehand uitzoeken
Meer weten over de stamboom Ouwehand?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van den Ende | stamboom Hofstra | stamboom Wong | stamboom Kraan | stamboom Van Drunen