de online bronnen voor

Stamboom Opmeer


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Opmeer
Benieuwd naar de stamboom van familie Opmeer? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen op deze pagina zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie.
Tip: naast de tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Opmeer in 5 minuten


Het starten met de stamboom Opmeer is in de basis erg simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Opmeer
Uw stamboom maken Opmeer

Stamboomonderzoek naar Opmeer - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Opmeer hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Opmeer.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Opmeer.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Opmeer uitvoeren.

Stamboomonderzoek Opmeer
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Opmeer

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Opmeer
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Opmeer

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Opmeer is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Opmeer betekent niet automatisch dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u gegevens gevonden hebt, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Opmeer zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright issues te omzeilen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Opmeer online
Informatie over Opmeer online gevonden? Controleer de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Opmeer

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Opmeer langzamerhand uit.


familie Opmeer
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Opmeer

Snel veel gegevens vinden voor familie Opmeer? Vind direct resultaat op deze sites:

 • Archieven Opmeer
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Opmeer
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Opmeer.
 • WieWasWie Opmeer
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Opmeer".

 • CBG Opmeer
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Opmeer".

 • Zoek "Opmeer" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom Opmeer meer uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Opmeer. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Opmeer: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Opmeer: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Opmeer: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Opmeer: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Opmeer te vinden, de stamvader Opmeer en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Opmeer geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Opmeer.stamvader Opmeer
Stamvader Opmeer is de naamgever van de familie Opmeer


stamreeks Opmeer
kwartierstaat Opmeer
genealogie Opmeer
parenteel Opmeer

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om meer gegevens over uw familie op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Opmeer
Vind meer informatie over familie Opmeer in de regionale archieven.

Heeft de familie Opmeer een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Opmeer te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Opmeer die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Opmeer oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Opmeer bekend?

Zoek naar familiewapen "Opmeer"

Kunt u geen familiewapen voor Opmeer vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Opmeer laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Opmeer, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Boeken voor genealogisch onderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Opmeer kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek naar familie Opmeer:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wat is de oorsprong van naam Opmeer?

De naam Opmeer bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Opmeer in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Opmeer

De naam Opmeer: Wat is de herkomst van Opmeer? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Opmeer (NL) »

België:
Zoek herkomst van Opmeer (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Opmeer?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Opmeer, de beruchte crimineel Opmeer, of moviestar Opmeer? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Opmeer misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Opmeer ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Opmeer?

Google eens op "stamboom Opmeer" of "genealogie Opmeer" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Opmeer:

Wie heet er nog meer Opmeer?

Wie heten er nog meer Opmeer? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Opmeer
Wie heet er nog meer Opmeer? Zoek onbekende naamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Opmeer

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Opmeer-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Opmeer

overleden Opmeer
Informatie over overleden Opmeer familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Opmeer dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Schrijfwijzen Opmeer?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Opmeer?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Opmeer. Zoek schrijfwijzen van Opmeer »

Geef de familiegeschiedenis Opmeer kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Opmeer
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Opmeer:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Opmeer
Hoe leefde Opmeer in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Opmeer in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Opmeer.

 • Bibliografie Opmeer
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Opmeer voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Opmeer, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Opmeer in het Nationaal Archief.

Stamboom Software

Wanneer u even druk bent geweest met onderzoek naar familie Opmeer ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en hun verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer bronnen

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Opmeer? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Opmeer
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Opmeer

Wat betekent de naam Opmeer?

Wat betekent uw naam Opmeer? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Opmeer op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Opmeer
Wat betekent Opmeer?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Opmeer. Zoek betekenis van Opmeer »

Is familie Opmeer van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Opmeer deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Opmeer. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Opmeer

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Opmeer? Overweeg dan het volgende:


stamboom Opmeer uitzoeken
Meer weten over de stamboom Opmeer?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bonke | stamboom Borggreve | stamboom Ceylan | stamboom Beijen | stamboom Bolte