de bronnen voor

Stamboom Ooijevaar


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Ooijevaar
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Ooijevaar? Begin hier met de stamboom van uw familie. De bronnen op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor Ooijevaar.
Suggestie: naast de links op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Ooijevaar in 5 minuten


Het starten met stamboom Ooijevaar is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Ooijevaar
Uw stamboom maken Ooijevaar

Stamboomonderzoek naar Ooijevaar - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Ooijevaar hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Ooijevaar.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ooijevaar, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Ooijevaar.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Ooijevaar uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ooijevaar
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ooijevaar

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ooijevaar
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ooijevaar

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Ooijevaar is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Ooijevaar betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft, zodat u het kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Ooijevaar zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om copyright problemen te omzeilen EN daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Ooijevaar online
Informatie over Ooijevaar online gevonden? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Ooijevaar

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel online te vinden zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Ooijevaar langzamerhand uit.


familie Ooijevaar
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ooijevaar

Snel veel informatie vinden voor de familie Ooijevaar? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • FamilySearch.org Ooijevaar
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ooijevaar.

 • WieWasWie Ooijevaar
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ooijevaar".

 • CBG Ooijevaar
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Ooijevaar".

 • MyHeritage.com Ooijevaar
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ooijevaar.
 • Zoek "Ooijevaar" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Ooijevaar
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom steeds verder laten groeien

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Ooijevaar. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Ooijevaar: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ooijevaar: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ooijevaar: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ooijevaar: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Ooijevaar te vinden, de stamvader Ooijevaar en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Ooijevaar geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Ooijevaar.stamvader Ooijevaar
Stamvader Ooijevaar is de naamgever van de familie Ooijevaar


stamreeks Ooijevaar
kwartierstaat Ooijevaar
genealogie Ooijevaar
parenteel Ooijevaar

Schrijfwijzen Ooijevaar?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ooijevaar?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ooijevaar. Zoek schrijfwijzen van Ooijevaar »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Ooijevaar
Hoe leefde Ooijevaar in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Ooijevaar voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ooijevaar, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Ooijevaar
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ooijevaar voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Ooijevaar in het Nationaal Archief.

 • Ooijevaar in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Ooijevaar.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om meer informatie over familie te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Ooijevaar
Vind meer informatie over familie Ooijevaar in de historische archieven.

Naslagwerken voor stamboomonderzoek familie

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Ooijevaar kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische boekenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen helpen bij familieonderzoek Ooijevaar:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Heeft de familie Ooijevaar een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Ooijevaar te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ooijevaar die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ooijevaar bekend?

Zoek naar familiewapen "Ooijevaar"

Kunt u geen familiewapen voor Ooijevaar vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ooijevaar laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ooijevaar, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Wie heet er nog meer Ooijevaar?

Wie heten er nog meer Ooijevaar? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Ooijevaar
Wie heet er nog meer Ooijevaar? Speur onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Ooijevaar kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ooijevaar


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Ooijevaar:

Terug in de geschiedenis Ooijevaar

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ooijevaar

overleden Ooijevaar
Informatie over overleden Ooijevaar familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Ooijevaar dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat is de oorsprong van de naam Ooijevaar?

De naam Ooijevaar bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Ooijevaar in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Ooijevaar

De naam Ooijevaar: Waar komt Ooijevaar nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Ooijevaar (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ooijevaar (BE) »

Aanvullende ideeën voor stamboomonderzoek Ooijevaar

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Ooijevaar? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Ooijevaar
Lees meer over stamboomononderzoek naar Ooijevaar

Wat betekent de naam Ooijevaar?

Wat betekent de naam Ooijevaar? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Ooijevaar vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Ooijevaar
Wat betekent Ooijevaar?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ooijevaar. Zoek betekenis van Ooijevaar »

Ben ik familie van de "bekende" Ooijevaar?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Ooijevaar, de beruchte crimineel Ooijevaar, of filmster Ooijevaar? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Ooijevaar wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Ooijevaar ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Ooijevaar?

Google eens op "stamboom Ooijevaar" of "genealogie Ooijevaar" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Ooijevaar:

Vastleggen van alle stamboomdata

Er is zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Ooijevaar van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat eens voorgelegd: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ooijevaar deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ooijevaar. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Ooijevaar

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Ooijevaar? Overweeg dan het volgende:


stamboom Ooijevaar uitzoeken
Meer weten over Ooijevaar?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Dreessen | stamboom Cozijnsen | stamboom Geschiere | stamboom Van Bokhorst | stamboom Holthuis