de beste online bronnen

Stamboom Oldenmenger


Overzicht van de online bronnen voor stamboom Oldenmenger
Onderzoek doen naar familie Oldenmenger? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De bronnen op deze pagina zijn gepersonaliseerd voor Oldenmenger.
Tip: naast de online bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van de stamboom Oldenmenger in 5 minuten


Het starten met stamboom Oldenmenger is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Oldenmenger
Uw stamboom maken Oldenmenger

Stamboomonderzoek naar Oldenmenger - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Oldenmenger hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Oldenmenger.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Oldenmenger, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Oldenmenger.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Oldenmenger uitvoeren.

Stamboomonderzoek Oldenmenger
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Oldenmenger

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Oldenmenger
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Oldenmenger

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Oldenmenger

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Oldenmenger langzamerhand uit.


familie Oldenmenger
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Oldenmenger

Snel informatie vinden voor familie Oldenmenger? Zoek resultaat op deze sites:

 • CBG Oldenmenger
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Oldenmenger".

 • Zoek "Oldenmenger" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Oldenmenger
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Oldenmenger.

 • MyHeritage.com Oldenmenger
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Oldenmenger.
 • WieWasWie Oldenmenger
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Oldenmenger".

 • Archieven Oldenmenger
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom Oldenmenger uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Oldenmenger. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Oldenmenger: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Oldenmenger: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Oldenmenger: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Oldenmenger: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Oldenmenger te vinden, de stamvader Oldenmenger en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Oldenmenger.

De stamreeks Oldenmenger geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Oldenmenger.stamvader Oldenmenger
Stamvader Oldenmenger is de naamgever van de familie Oldenmenger


stamreeks Oldenmenger
kwartierstaat Oldenmenger
genealogie Oldenmenger
parenteel Oldenmenger

NB: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Oldenmenger is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde (achter)naam Oldenmenger betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u data ontdekt heeft, zodat u het kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Oldenmenger zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Oldenmenger online
Oldenmenger online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Extra ideeën

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Oldenmenger? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Oldenmenger
Lees meer over stamboomononderzoek naar Oldenmenger

Geef de familiegeschiedenis Oldenmenger kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Oldenmenger


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Oldenmenger:

Heeft de familie Oldenmenger een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Oldenmenger die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Oldenmenger bekend?

Zoek naar familiewapen "Oldenmenger"

Kunt u geen familiewapen voor Oldenmenger vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Oldenmenger laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Oldenmenger, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Oldenmenger
Hoe leefde Oldenmenger vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Oldenmenger in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Oldenmenger voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Oldenmenger
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Oldenmenger voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Oldenmenger, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Oldenmenger in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Oldenmenger.

Ben ik familie van de "bekende" Oldenmenger?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Oldenmenger, de beruchte boef Oldenmenger, of filmster Oldenmenger? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Oldenmenger misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Oldenmenger ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Oldenmenger?

Google eens op "stamboom Oldenmenger" of "genealogie Oldenmenger" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Oldenmenger:

Wat is de oorsprong van Oldenmenger?

De naam Oldenmenger bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Oldenmenger in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Oldenmenger

De naam Oldenmenger: Wat is de herkomst van Oldenmenger? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Oldenmenger (NL) »

België:
Zoek herkomst van Oldenmenger (BE) »

Terug in de geschiedenis Oldenmenger

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Oldenmenger-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Oldenmenger

overleden Oldenmenger
Grafstenen van overleden Oldenmenger familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Oldenmenger dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u een tijdje bezig bent met stamboomonderzoek naar familie Oldenmenger ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer Oldenmenger?

Wie heten er ook Oldenmenger? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Oldenmenger
Wie heet er ook Oldenmenger? Zoek onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om informatie over uw familie op te speuren.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Oldenmenger
Vind nog meer informatie over familie Oldenmenger in de archieven.

Wat betekent de naam Oldenmenger?

Wat betekent uw naam Oldenmenger? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Oldenmenger vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Oldenmenger
Wat betekent Oldenmenger?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Oldenmenger. Zoek betekenis van Oldenmenger »

Schrijfwijzen Oldenmenger?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Oldenmenger?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Oldenmenger. Zoek schrijfwijzen van Oldenmenger »

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Oldenmenger kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij familieonderzoek:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Is familie Oldenmenger van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens gesteld: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Oldenmenger deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Oldenmenger. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Oldenmenger

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Oldenmenger? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Oldenmenger uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Oldenmenger?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Acer | stamboom Aartse | stamboom Alberg | stamboom Addens | stamboom Amakran