de beste online bronnen

Stamboom Olde Scholtenhuis


De bronnen en gegevens voor stamboom Olde Scholtenhuis
Onderzoek doen naar familie Olde Scholtenhuis? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van familie Olde Scholtenhuis. De verwijzingen op deze pagina zijn specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Olde Scholtenhuis in 5 minuten


Het starten met de stamboom Olde Scholtenhuis is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Olde Scholtenhuis
Uw stamboom maken Olde Scholtenhuis

Stamboomonderzoek naar Olde Scholtenhuis - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Olde Scholtenhuis hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Olde Scholtenhuis.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Olde Scholtenhuis.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Olde Scholtenhuis voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Olde Scholtenhuis
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Olde Scholtenhuis

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Olde Scholtenhuis
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Olde Scholtenhuis

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Olde Scholtenhuis

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel online te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Olde Scholtenhuis
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Olde Scholtenhuis

Snel veel informatie vinden voor de familie Olde Scholtenhuis? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • CBG Olde Scholtenhuis
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Olde Scholtenhuis".

 • FamilySearch.org Olde Scholtenhuis
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Olde Scholtenhuis.

 • WieWasWie Olde Scholtenhuis
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Olde Scholtenhuis".

 • Archieven Olde Scholtenhuis
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Olde Scholtenhuis" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Let op: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Olde Scholtenhuis is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Olde Scholtenhuis betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data ontdekt heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Olde Scholtenhuis zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke issues te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Olde Scholtenhuis online
Olde Scholtenhuis online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom verder uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Olde Scholtenhuis. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Olde Scholtenhuis: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Olde Scholtenhuis: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Olde Scholtenhuis: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Olde Scholtenhuis: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Olde Scholtenhuis te vinden, de stamvader Olde Scholtenhuis en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Olde Scholtenhuis geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Olde Scholtenhuis.stamvader Olde Scholtenhuis
Stamvader Olde Scholtenhuis is de naamgever van de familie Olde Scholtenhuis


stamreeks Olde Scholtenhuis
kwartierstaat Olde Scholtenhuis
genealogie Olde Scholtenhuis
parenteel Olde Scholtenhuis

Schrijfwijzen Olde Scholtenhuis?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Olde Scholtenhuis?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Olde Scholtenhuis. Zoek schrijfwijzen van Olde Scholtenhuis »

Terug in de geschiedenis Olde Scholtenhuis

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden Olde Scholtenhuis-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Olde Scholtenhuis

overleden Olde Scholtenhuis
Grafstenen van overleden Olde Scholtenhuis familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Olde Scholtenhuis dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Geef de familiegeschiedenis Olde Scholtenhuis kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Olde Scholtenhuis
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Olde Scholtenhuis:

Ben ik familie van de "bekende" Olde Scholtenhuis?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Olde Scholtenhuis, de beruchte boef Olde Scholtenhuis, of moviestar Olde Scholtenhuis? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel personen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Olde Scholtenhuis wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Olde Scholtenhuis ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Olde Scholtenhuis?

Google eens op "stamboom Olde Scholtenhuis" of "genealogie Olde Scholtenhuis" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Olde Scholtenhuis:

Wat is de oorsprong van Olde Scholtenhuis?

De naam Olde Scholtenhuis bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar de naam Olde Scholtenhuis in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Olde Scholtenhuis

De naam Olde Scholtenhuis: Wat is de herkomst van Olde Scholtenhuis? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Olde Scholtenhuis (NL) »

België:
Zoek herkomst van Olde Scholtenhuis (BE) »

Extra bronnen voor de stamboom Olde Scholtenhuis

U zoekt extra bronnen voor familie Olde Scholtenhuis? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Olde Scholtenhuis
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Olde Scholtenhuis

Heeft de familie Olde Scholtenhuis een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Olde Scholtenhuis die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Olde Scholtenhuis bekend?

Zoek naar familiewapen "Olde Scholtenhuis"

Kunt u geen familiewapen van Olde Scholtenhuis vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Olde Scholtenhuis laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Olde Scholtenhuis, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wat betekent de naam Olde Scholtenhuis?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Olde Scholtenhuis op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Olde Scholtenhuis
Wat betekent Olde Scholtenhuis?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Olde Scholtenhuis. Zoek betekenis van Olde Scholtenhuis »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Olde Scholtenhuis
Hoe leefde Olde Scholtenhuis vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Olde Scholtenhuis voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Olde Scholtenhuis, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Olde Scholtenhuis in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Olde Scholtenhuis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Olde Scholtenhuis in het Nationaal Archief.

Naslagwerken stamboomonderzoek Olde Scholtenhuis

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van Olde Scholtenhuis kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste genealogische boekenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn via internet te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wie heet er nog meer Olde Scholtenhuis?

Wie heeft nog meer de achternaam Olde Scholtenhuis? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Olde Scholtenhuis
Wie heet er nog meer Olde Scholtenhuis? Speur bekende of onbekende achternaamgenoten op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om meer gegevens over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Olde Scholtenhuis
Vind nog meer informatie over familie Olde Scholtenhuis in de historische archieven.

Is familie Olde Scholtenhuis van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag eens gesteld: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Olde Scholtenhuis deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Olde Scholtenhuis. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Olde Scholtenhuis

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Olde Scholtenhuis? Overweeg dan het volgende:


stamboom Olde Scholtenhuis uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Olde Scholtenhuis?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom El Aissati | stamboom Abeln | stamboom Adriaansz | stamboom Adriaansens | stamboom Bennen