de beste bronnen

Stamboom Nolte


Overzicht van de online gegevens voor stamboom Nolte
Onderzoek doen naar uw familie Nolte? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De bronnen zijn zoveel mogelijk specifiek voor Nolte.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Nolte in 5 minuten


Het starten met de stamboom Nolte is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Nolte
Uw stamboom maken Nolte

Stamboomonderzoek naar Nolte - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Nolte hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Nolte.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Nolte.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Nolte uitvoeren.

Stamboomonderzoek Nolte
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Nolte

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Nolte
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Nolte

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Nolte

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Nolte
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Nolte

Snel gegevens vinden voor familie Nolte? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Nolte" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Nolte
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Nolte".

 • Archieven Nolte
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Nolte
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Nolte".

 • MyHeritage.com Nolte
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Nolte.

Stamboom Nolte uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Nolte steeds verder laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Nolte. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Nolte: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Nolte: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Nolte: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Nolte: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam Nolte te vinden, de stamvader Nolte en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Nolte.

De stamreeks Nolte geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Nolte.stamvader Nolte
Stamvader Nolte is de naamgever van de familie Nolte


stamreeks Nolte
kwartierstaat Nolte
genealogie Nolte
parenteel Nolte

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Nolte is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Nolte betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde data gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Nolte zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen en ook om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Nolte online
Informatie over Nolte online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Terug in de geschiedenis Nolte

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Nolte-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Nolte

overleden Nolte
Grafstenen van overleden Nolte familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Nolte dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat betekent de naam Nolte?

Wat betekent uw naam Nolte? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Nolte op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Nolte
Wat betekent Nolte?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Nolte. Zoek betekenis van Nolte »

Waar komt de naam Nolte vandaan?

De naam Nolte bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Nolte in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Nolte

De naam Nolte: Maar waar komt Nolte vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Nolte (NL) »

België:
Zoek herkomst van Nolte (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Nolte kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Nolte


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Nolte:

Schrijfwijzen Nolte?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Nolte?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Nolte. Zoek schrijfwijzen van Nolte »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Nolte
Hoe leefde Nolte in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel toont hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Nolte in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nolte in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Nolte.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Nolte, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Nolte
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Nolte voorkomt in de geschiedenis.

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek naar familie

Ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van Nolte kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste boekenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wie heet er nog meer Nolte?

Wie heten er nog meer Nolte? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Nolte
Wie heet er nog meer Nolte? Zoek onbekende achternaamgenoten op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Nolte een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Nolte te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Nolte die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Nolte oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Nolte bekend?

Zoek naar familiewapen "Nolte"

Kunt u geen familiewapen van Nolte vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Nolte laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Nolte, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Extra bronnen

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie Nolte? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Nolte
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Nolte

Ben ik familie van de "bekende" Nolte?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Nolte, de beruchte crimineel Nolte, of filmster Nolte? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Nolte misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Nolte ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Nolte?

 • Biografisch Portaal Nolte
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en opzienbarende figuren uit de geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Nolte" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Nolte voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Nolte" of "genealogie Nolte" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Nolte:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familie te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Nolte
Vind meer informatie over familie Nolte in de lokale archieven.

Vastleggen van alle gegevens

Wanneer u even druk bent geweest met onderzoek naar de familie Nolte ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Nolte van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Nolte deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Nolte. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Nolte

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Nolte? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Nolte uitzoeken
Meer weten over de stamboom Nolte?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Benedictus | stamboom Andrea | stamboom Berkhoff | stamboom Van Anrooij | stamboom Bathoorn