de beste online bronnen voor

Stamboom Nagelkerke


De online bronnen en gegevens voor stamboom Nagelkerke
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Nagelkerke? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie Nagelkerke. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk specifiek voor Nagelkerke.
Tip: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Nagelkerke in 5 minuten


Het begin van stamboom Nagelkerke is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Nagelkerke
Uw stamboom maken Nagelkerke

Stamboomonderzoek naar Nagelkerke - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Nagelkerke hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Nagelkerke.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Nagelkerke, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor de stamboom Nagelkerke.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Nagelkerke voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Nagelkerke
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Nagelkerke

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Nagelkerke
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Nagelkerke

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Nagelkerke. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Nagelkerke is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde naam Nagelkerke betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Nagelkerke zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright issues te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Nagelkerke online
Nagelkerke online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Nagelkerke

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom online te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Nagelkerke langzamerhand uit.


familie Nagelkerke
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Nagelkerke

Snel informatie vinden voor familie Nagelkerke? Vind direct resultaat op de volgende websites:

 • Archieven Nagelkerke
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Nagelkerke
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Nagelkerke.

 • MyHeritage.com Nagelkerke
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Nagelkerke.
 • CBG Nagelkerke
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Nagelkerke".

Stamboom Nagelkerke steeds uitgebreider uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Nagelkerke. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Nagelkerke: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Nagelkerke: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Nagelkerke: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Nagelkerke: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de naam Nagelkerke te vinden, de stamvader Nagelkerke en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Nagelkerke geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Nagelkerke
Stamvader Nagelkerke is de naamgever van de familie Nagelkerke


stamreeks Nagelkerke
kwartierstaat Nagelkerke
genealogie Nagelkerke
parenteel Nagelkerke

Heeft de familie Nagelkerke een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Nagelkerke te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Nagelkerke die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Nagelkerke oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Nagelkerke bekend?

Zoek naar familiewapen "Nagelkerke"

Kunt u geen familiewapen van Nagelkerke vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Nagelkerke laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Nagelkerke, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Schrijfwijzen Nagelkerke?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Nagelkerke?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Nagelkerke. Zoek schrijfwijzen van Nagelkerke »

Wat is de oorsprong van Nagelkerke?

De naam Nagelkerke bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Nagelkerke in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Nagelkerke

De naam Nagelkerke: Maar waar komt de naam Nagelkerke nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Nagelkerke (NL) »

België:
Zoek herkomst van Nagelkerke (BE) »

Wat betekent de naam Nagelkerke?

Wat betekent uw naam Nagelkerke? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Nagelkerke op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Nagelkerke
Wat betekent Nagelkerke?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Nagelkerke. Zoek betekenis van Nagelkerke »

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even druk bent met onderzoek naar de familie Nagelkerke wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij onderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Aanvullende ideeën voor de stamboom Nagelkerke

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie Nagelkerke? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Nagelkerke
Lees meer over stamboomononderzoek naar Nagelkerke

Terug in de geschiedenis Nagelkerke

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Nagelkerke-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Nagelkerke

overleden Nagelkerke
Grafstenen van overleden Nagelkerke familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Nagelkerke dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Nagelkerke
Hoe leefde Nagelkerke in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nagelkerke in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Nagelkerke.

 • Krantenartikelen waarin Nagelkerke voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Nagelkerke
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Nagelkerke voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Ben ik familie van de "bekende" Nagelkerke?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Nagelkerke, de beruchte boef Nagelkerke, of filmster Nagelkerke? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn veel personen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Nagelkerke wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Nagelkerke ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Nagelkerke?

Google eens op "stamboom Nagelkerke" of "genealogie Nagelkerke" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Nagelkerke:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over familie op te speuren.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Nagelkerke
Vind ook informatie over familie Nagelkerke in de archieven.

Wie heet er nog meer Nagelkerke?

Wie heeft nog meer de naam Nagelkerke? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Nagelkerke
Wie heet er ook Nagelkerke? Speur onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Nagelkerke kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Nagelkerke


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Nagelkerke:

Boeken voor stamboomonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Nagelkerke kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij familieonderzoek familie Nagelkerke:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Is familie Nagelkerke van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Nagelkerke deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Nagelkerke. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Meer weten over stamboom Nagelkerke

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Nagelkerke? Overweeg dan het volgende:


stamboom Nagelkerke uitzoeken
Meer weten over de stamboom Nagelkerke?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Dal | stamboom Alderliesten | stamboom Griep | stamboom Hommel | stamboom Aukema