de online bronnen

Stamboom Meurer


De bronnen en gegevens voor stamboom Meurer
Benieuwd naar de stamboom van familie Meurer? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie Meurer. De links op deze page zijn gepersonaliseerd voor Meurer.
Suggestie: naast de online tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Meurer in 5 minuten


Het begin van stamboom Meurer is in de basis erg simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Meurer
De stamboom maken Meurer

Stamboomonderzoek naar Meurer - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Meurer hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Meurer.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Meurer, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor de stamboom Meurer.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Meurer uitvoeren.

Stamboomonderzoek Meurer
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Meurer

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Meurer
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Meurer

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Meurer is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Meurer betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Meurer zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright problemen te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Meurer online
Gegevens van Meurer online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Meurer

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Meurer. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te vinden zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Meurer
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Meurer

Eenvoudig informatie vinden voor de familie Meurer? Vind resultaat op de volgende websites:

 • Archieven Meurer
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Meurer
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Meurer.

 • CBG Meurer
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Meurer".

 • WieWasWie Meurer
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Meurer".

De stamboom verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Meurer. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Meurer: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Meurer: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Meurer: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Meurer: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Meurer te vinden, de stamvader Meurer en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Meurer geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Meurer.stamvader Meurer
Stamvader Meurer is de naamgever van de familie Meurer


stamreeks Meurer
kwartierstaat Meurer
genealogie Meurer
parenteel Meurer

Geef de familiegeschiedenis Meurer kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Meurer
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Meurer:

Wat betekent de naam Meurer?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Meurer op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Meurer
Wat betekent Meurer?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Meurer. Zoek betekenis van Meurer »

Schrijfwijzen Meurer?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Meurer?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Meurer. Zoek schrijfwijzen van Meurer »

Wie heet er nog meer Meurer?

Wie heten er ook Meurer? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Meurer
Wie heet er ook Meurer? Tip: Speur bekende of onbekende familieleden op, op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Extra ideeën voor de stamboom Meurer

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over familie Meurer? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Meurer
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Meurer

Waar komt de naam Meurer vandaan?

De naam Meurer bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar de naam Meurer in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult vinden. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Meurer

De naam Meurer: Maar waar komt Meurer vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Meurer (NL) »

België:
Zoek herkomst van Meurer (BE) »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Meurer
Hoe leefde Meurer vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via gezegden zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Meurer in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Meurer.

 • Krantenartikelen waarin Meurer voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Meurer, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Heeft de familie Meurer een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Meurer die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Meurer oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Meurer bekend?

Zoek naar familiewapen "Meurer"

Kunt u geen familiewapen van Meurer vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Meurer laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Meurer, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Stamboom Software

Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Meurer?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Meurer, de beruchte crimineel Meurer, of filmster Meurer? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de beroemde Meurer wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Meurer ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Meurer?

Google eens op "stamboom Meurer" of "genealogie Meurer" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Meurer:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familieleden te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Meurer
Vind meer informatie over familie Meurer in de historische archieven.

Boeken voor stamboomonderzoek Meurer

Ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van familie Meurer kan onderzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. De volgende boeken zijn online te koop en kunnen helpen bij het stamboomonderzoek naar:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Het grote familieboek
 

Terug in de geschiedenis Meurer

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Meurer

overleden Meurer
Informatie over overleden Meurer familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Meurer dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Is familie Meurer van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Meurer deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Meurer. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Meer over de stamboom Meurer

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Meurer? Bedenk dan het volgende:


stamboom Meurer uitzoeken
Meer weten over familie Meurer?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aarns | stamboom Agyemang | stamboom Altman | stamboom El Aissati | stamboom Abeln