de online bronnen

Stamboom Messchaert


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Messchaert
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Messchaert? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van familie Messchaert. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie Messchaert.
Tip: naast de verwijzingen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Messchaert in 5 minuten


Het begin van stamboom Messchaert is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Messchaert
De stamboom maken Messchaert

Stamboomonderzoek naar Messchaert - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Messchaert hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Messchaert.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Messchaert.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Messchaert uitvoeren.

Stamboomonderzoek Messchaert
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Messchaert

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Messchaert
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Messchaert

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Messchaert is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke (achter)naam Messchaert betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u data ontdekt heeft. Zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Messchaert zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Messchaert online
Gegevens van Messchaert online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Stamboom steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Messchaert steeds verder uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Messchaert. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Messchaert: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Messchaert: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Messchaert: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Messchaert: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Messchaert te vinden, de stamvader Messchaert en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Messchaert geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Messchaert.stamvader Messchaert
Stamvader Messchaert is de naamgever van de familie Messchaert


stamreeks Messchaert
kwartierstaat Messchaert
genealogie Messchaert
parenteel Messchaert

Online informatie voor Stamboom Messchaert

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Messchaert. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Messchaert langzamerhand uit.


familie Messchaert
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Messchaert

Eenvoudig informatie vinden voor familie Messchaert? Vind resultaat op de volgende websites:

 • Zoek "Messchaert" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Messchaert
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Messchaert".

 • MyHeritage.com Messchaert
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Messchaert.
 • Archieven Messchaert
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Aanvullende ideeën voor stamboomonderzoek Messchaert

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Messchaert? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Messchaert
Lees meer over stamboomononderzoek naar Messchaert

Boeken voor familieonderzoek naar familie Messchaert

Ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van familie Messchaert kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wie heet er nog meer Messchaert?

Wie heeft nog meer de achternaam Messchaert? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Messchaert
Wie heet er ook Messchaert? Zoek onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat is de oorsprong van de naam Messchaert?

De naam Messchaert bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart ziet u waar Messchaert in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Messchaert

De naam Messchaert: Wat is de herkomst van Messchaert? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Messchaert (NL) »

België:
Zoek herkomst van Messchaert (BE) »

Programmatuur

Er is vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Messchaert
Hoe leefde Messchaert vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont een groot aantal oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Messchaert in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Messchaert, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Messchaert
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Messchaert voorkomt in de geschiedenis.

 • Messchaert in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Messchaert.

Heeft de familie Messchaert een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Messchaert te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Messchaert die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Messchaert oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Messchaert bekend?

Zoek naar familiewapen "Messchaert"

Kunt u geen familiewapen Messchaert vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Messchaert laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Messchaert, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer gegevens over uw familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot deze administraties.

informatie Messchaert
Vind ook informatie over familie Messchaert in de regionale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Messchaert?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Messchaert, de beruchte boef Messchaert, of moviestar Messchaert? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Messchaert misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Messchaert ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Messchaert?

Google eens op "stamboom Messchaert" of "genealogie Messchaert" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Messchaert:

Geef de familiegeschiedenis Messchaert kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Messchaert
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Messchaert:

Terug in de geschiedenis Messchaert

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Messchaert-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Messchaert

overleden Messchaert
Grafstenen van overleden Messchaert familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Messchaert dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat betekent de naam Messchaert?

Wat betekent uw naam Messchaert? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Messchaert vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Messchaert
Wat betekent Messchaert?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Messchaert. Zoek betekenis van Messchaert »

Schrijfwijzen Messchaert?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Messchaert?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Messchaert. Zoek schrijfwijzen van Messchaert »

Is familie Messchaert van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Messchaert deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Messchaert. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor de stamboom Messchaert

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Messchaert? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Messchaert uitzoeken
Meer weten over van familie Messchaert?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Alam | stamboom Akkoc | stamboom Achterhuis | stamboom Alic | stamboom Anthonisse