de beste bronnen voor

Stamboom Merkelbach


De bronnen voor stamboom Merkelbach
Onderzoek doen naar familie Merkelbach? Begin hier met de stamboom van familie Merkelbach. De verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor Merkelbach.
Suggestie: naast de online links op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Merkelbach in 5 minuten


Het starten met de stamboom Merkelbach is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Merkelbach
Uw stamboom maken Merkelbach

Stamboomonderzoek naar Merkelbach - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Merkelbach hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Merkelbach.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Merkelbach, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Merkelbach.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Merkelbach voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Merkelbach
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Merkelbach

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Merkelbach
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Merkelbach

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Merkelbach. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Merkelbach is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Merkelbach betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u bepaalde data ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Merkelbach zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright problemen te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Merkelbach online
Gegevens van Merkelbach online gevonden? Check de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Merkelbach

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Merkelbach. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Merkelbach langzamerhand uit.


familie Merkelbach
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Merkelbach

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Merkelbach? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • WieWasWie Merkelbach
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Merkelbach".

 • Zoek "Merkelbach" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Merkelbach
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Merkelbach".

 • FamilySearch.org Merkelbach
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Merkelbach.

Stamboom Merkelbach meer laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Merkelbach. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Merkelbach: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Merkelbach: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Merkelbach: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Merkelbach: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Merkelbach te vinden, de stamvader Merkelbach en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Merkelbach geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Merkelbach.stamvader Merkelbach
Stamvader Merkelbach is de naamgever van de familie Merkelbach


stamreeks Merkelbach
kwartierstaat Merkelbach
genealogie Merkelbach
parenteel Merkelbach

Wat betekent de naam Merkelbach?

Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Merkelbach op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Merkelbach
Wat betekent Merkelbach?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Merkelbach. Zoek betekenis van Merkelbach »

Schrijfwijzen Merkelbach?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Merkelbach?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Merkelbach. Zoek schrijfwijzen van Merkelbach »

Wie heet er nog meer Merkelbach?

Wie heten er ook Merkelbach? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Merkelbach
Wie heet er nog meer Merkelbach? Tip: Speur onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Merkelbach?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Merkelbach, de beruchte boef Merkelbach, of moviestar Merkelbach? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Merkelbach wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Merkelbach ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Merkelbach?

Google eens op "stamboom Merkelbach" of "genealogie Merkelbach" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Merkelbach:

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek familie Merkelbach

Ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Merkelbach kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boekenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij stamboomonderzoek naar Merkelbach:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Terug in de geschiedenis Merkelbach

Ook gegevens over overleden Merkelbach-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Merkelbach

overleden Merkelbach
Informatie over overleden Merkelbach familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Merkelbach dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Nog meer bronnen

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Merkelbach? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Merkelbach
Lees meer over stamboomononderzoek naar Merkelbach

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over familie op te zoeken.

Regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Merkelbach
Vind nog meer informatie over familie Merkelbach in de archieven.

Heeft de familie Merkelbach een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Merkelbach die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Merkelbach oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Merkelbach bekend?

Zoek naar familiewapen "Merkelbach"

Kunt u geen familiewapen Merkelbach vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Merkelbach laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Merkelbach, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Geef de familiegeschiedenis Merkelbach kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Merkelbach
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Merkelbach:

Waar komt de familienaam Merkelbach vandaan?

De naam Merkelbach bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart kunt u zien waar Merkelbach in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden kunt vinden. U kunt vervolgens in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Merkelbach

De naam Merkelbach: Waar komt de naam Merkelbach nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Merkelbach (NL) »

België:
Zoek herkomst van Merkelbach (BE) »

Stamboom Programmatuur

Er is vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Merkelbach
Hoe leefde Merkelbach vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel historische Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Merkelbach, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Merkelbach in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Merkelbach voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Is familie Merkelbach van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Merkelbach deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Merkelbach. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Merkelbach

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Merkelbach? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Merkelbach uitzoeken
Meer weten over de stamboom Merkelbach?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Arkema | stamboom Aarnoutse | stamboom Barendsen | stamboom Beerda | stamboom Bleij