de beste online bronnen voor

Stamboom Meerten


Overzicht van de beste gegevens voor stamboom Meerten
Onderzoek doen naar familie Meerten? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De verwijzingen zijn specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de online tips op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Meerten in 5 minuten


Het starten met de stamboom Meerten is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Meerten
Uw stamboom maken Meerten

Stamboomonderzoek naar Meerten - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Meerten hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Meerten.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Meerten, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor stamboom Meerten.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Meerten voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Meerten
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Meerten

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Meerten
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Meerten

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Meerten. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Stamboom Meerten steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Meerten uitgebreider uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Meerten. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Meerten: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Meerten: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Meerten: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Meerten: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Meerten te vinden, de stamvader Meerten en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Meerten geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Meerten.stamvader Meerten
Stamvader Meerten is de naamgever van de familie Meerten


stamreeks Meerten
kwartierstaat Meerten
genealogie Meerten
parenteel Meerten

Let op: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Meerten is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Meerten betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u gegevens gevonden heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Meerten zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright discussies te voorkomen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Meerten online
Gegevens van Meerten online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Meerten

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Meerten. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te vinden zijn?Let op: merk op dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Meerten langzamerhand uit.


familie Meerten
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Meerten

Snel veel gegevens vinden voor familie Meerten? Zoek direct resultaat op deze websites:

 • CBG Meerten
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Meerten".

 • WieWasWie Meerten
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Meerten".

 • FamilySearch.org Meerten
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Meerten.

 • Zoek "Meerten" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Meerten
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Meerten.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer informatie over uw familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Meerten
Vind ook informatie over familie Meerten in de historische archieven.

Stamboom Programmatuur

Er is vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Meerten?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Meerten, de beruchte boef Meerten, of moviestar Meerten? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de beroemde Meerten misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Meerten ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Meerten?

 • Biografisch Portaal Meerten
  Deze site geeft informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Meerten" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Meerten voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Meerten" of "genealogie Meerten" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Meerten:

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Meerten

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Meerten? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Meerten
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Meerten

Wat betekent de naam Meerten?

Wat betekent uw naam Meerten? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Meerten op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Meerten
Wat betekent Meerten?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Meerten. Zoek betekenis van Meerten »

Naslagwerken voor familieonderzoek naar

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van Meerten kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerken. De volgende boeken kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Terug in de geschiedenis Meerten

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Meerten-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Meerten

overleden Meerten
Grafstenen van overleden Meerten familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Meerten dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wie heet er nog meer Meerten?

Wie heeft nog meer de naam Meerten? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Meerten
Wie heet er nog meer Meerten? Speur bekende of onbekende achternaamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Meerten kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Meerten


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Meerten:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Meerten
Hoe leefde Meerten vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Meerten, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Meerten voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Meerten in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Meerten
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Meerten voorkomt in de geschiedenis.

Schrijfwijzen Meerten?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Meerten?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Meerten. Zoek schrijfwijzen van Meerten »

Heeft de familie Meerten een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Meerten te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Meerten die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Meerten oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Meerten bekend?

Zoek naar familiewapen "Meerten"

Kunt u geen familiewapen van Meerten vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Meerten laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Meerten, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Waar komt de familienaam Meerten vandaan?

De naam Meerten bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar de naam Meerten in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt vinden. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Meerten

De naam Meerten: Wat is de herkomst van Meerten? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Meerten (NL) »

België:
Zoek herkomst van Meerten (BE) »

Is familie Meerten van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Meerten deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Meerten. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Meerten

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Meerten? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Meerten uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Meerten?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Askamp | stamboom Ambrosius | stamboom Abdul | stamboom Anemaat | stamboom Akman