de bronnen voor

Stamboom Loonstra


Overzicht van de beste online bronnen en gegevens voor stamboom Loonstra
Onderzoek doen naar familie Loonstra? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie Loonstra. De bronnen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Loonstra.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Loonstra in 5 minuten


Het starten met de stamboom Loonstra is eigenlijk heel simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Loonstra
Uw stamboom maken Loonstra

Stamboomonderzoek naar Loonstra - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Loonstra hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Loonstra.

Op deze pagina vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Loonstra.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Loonstra voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Loonstra
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Loonstra

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Loonstra
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Loonstra

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Loonstra. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Loonstra

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Loonstra. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders online te zoeken zijn?Let op: weet dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Loonstra langzamerhand uit.


familie Loonstra
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Loonstra

Snel informatie vinden voor familie Loonstra? Vind resultaat op deze websites:

 • Zoek "Loonstra" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Loonstra
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Loonstra".

 • Archieven Loonstra
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Loonstra
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Loonstra.

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Loonstra is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Loonstra betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Loonstra zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Loonstra online
Informatie over Loonstra online gevonden? Check de bronnen.

Stamboom Loonstra steeds verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Loonstra. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Loonstra: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Loonstra: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Loonstra: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Loonstra: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Loonstra te vinden, de stamvader Loonstra en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Loonstra geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Loonstra.stamvader Loonstra
Stamvader Loonstra is de naamgever van de familie Loonstra


stamreeks Loonstra
kwartierstaat Loonstra
genealogie Loonstra
parenteel Loonstra

Naslagwerken familieonderzoek naar familie Loonstra

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Loonstra kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerken. De volgende boeken kunnen helpen bij familieonderzoek naar familie:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
 

Geef de familiegeschiedenis Loonstra kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Loonstra


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Loonstra:

Extra bronnen

U zoekt extra ideeën voor familie Loonstra? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Loonstra
Lees meer over stamboomononderzoek naar Loonstra

Wie heet er nog meer Loonstra?

Wie heten er nog meer Loonstra? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Loonstra
Wie heet er nog meer Loonstra? Tip: Speur bekende of onbekende naamgenoten op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Loonstra
Hoe leefde Loonstra vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont een groot aantal oude beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Loonstra in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Loonstra, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Loonstra in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Loonstra.

 • Krantenartikelen waarin Loonstra voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Ben ik familie van de "bekende" Loonstra?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Loonstra, de beruchte boef Loonstra, of filmster Loonstra? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een bekend figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Loonstra misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Loonstra ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Loonstra?

Google eens op "stamboom Loonstra" of "genealogie Loonstra" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Loonstra:

Schrijfwijzen Loonstra?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Loonstra?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Loonstra. Zoek schrijfwijzen van Loonstra »

Programmatuur

Wanneer u even bezig bent met stamboomonderzoek naar de familie Loonstra wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Terug in de geschiedenis Loonstra

Ook informatie over overleden Loonstra-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Loonstra

overleden Loonstra
Grafstenen van overleden Loonstra familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Loonstra dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat betekent de naam Loonstra?

Wat betekent de naam Loonstra? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Loonstra op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Loonstra
Wat betekent Loonstra?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Loonstra. Zoek betekenis van Loonstra »

Heeft de familie Loonstra een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Loonstra te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Loonstra die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Loonstra oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Loonstra bekend?

Zoek naar familiewapen "Loonstra"

Kunt u geen familiewapen van Loonstra vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Loonstra laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Loonstra, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboom mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familieleden te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Loonstra
Vind meer informatie over familie Loonstra in de archieven.

Waar komt de familienaam Loonstra vandaan?

De naam Loonstra bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Loonstra in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Loonstra

De naam Loonstra: Maar waar komt Loonstra vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Loonstra (NL) »

België:
Zoek herkomst van Loonstra (BE) »

Is familie Loonstra van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag voor: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Loonstra deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Loonstra. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer over stamboom Loonstra

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Loonstra? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Loonstra uitzoeken
Meer weten over Loonstra?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Deventer | stamboom Brandsen | stamboom Conijn | stamboom Bussink | stamboom Van de Klundert