de beste bronnen voor

Stamboom Leerling


Overzicht van de beste online bronnen en gegevens voor stamboom Leerling
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Leerling? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie Leerling. De verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor uw familie.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Leerling in 5 minuten


Het starten met stamboom Leerling is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Leerling
De stamboom maken Leerling

Stamboomonderzoek naar Leerling - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Leerling hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Leerling.

Op deze website vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Leerling.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Leerling uitvoeren.

Stamboomonderzoek Leerling
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Leerling

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Leerling
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Leerling

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Leerling

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Leerling. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom op internet te vinden zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Leerling langzamerhand uit.


familie Leerling
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Leerling

Snel veel gegevens vinden voor de familie Leerling? Vind resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Leerling
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Leerling".

 • Archieven Leerling
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Leerling
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Leerling".

 • MyHeritage.com Leerling
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Leerling.
 • FamilySearch.org Leerling
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Leerling.

De stamboom Leerling uitgebreider laten groeien

U wilt de stamboom Leerling steeds uitgebreider laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Leerling. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Leerling: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Leerling: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Leerling: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Leerling: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Leerling te vinden, de stamvader Leerling en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Leerling geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Leerling
Stamvader Leerling is de naamgever van de familie Leerling


stamreeks Leerling
kwartierstaat Leerling
genealogie Leerling
parenteel Leerling

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Leerling is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke (achter)naam Leerling betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Leerling zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright discussies te omzeilen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Leerling online
Leerling online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Terug in de geschiedenis Leerling

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Leerling

overleden Leerling
Grafstenen van overleden Leerling familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Leerling dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat is de oorsprong van Leerling?

De naam Leerling bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart kunt u zien waar Leerling in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Leerling

De naam Leerling: Waar komt Leerling nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Leerling (NL) »

België:
Zoek herkomst van Leerling (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Leerling?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Leerling, de beruchte boef Leerling, of filmster Leerling? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Leerling misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Leerling ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Leerling?

Google eens op "stamboom Leerling" of "genealogie Leerling" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Leerling:

Schrijfwijzen Leerling?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Leerling?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Leerling. Zoek schrijfwijzen van Leerling »

Naslagwerken genealogisch onderzoek familie Leerling

Ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Leerling kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wie heet er nog meer Leerling?

Wie heeft nog meer de naam Leerling? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Leerling
Wie heet er nog meer Leerling? Zoek onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Leerling een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Leerling die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Leerling bekend?

Zoek naar familiewapen "Leerling"

Kunt u geen familiewapen Leerling vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Leerling laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Leerling, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Stamboom Software

Wanneer u even bezig bent geweest met onderzoek naar de familie Leerling ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer bronnen

U zoekt extra ideeën voor de stamboom van familie Leerling? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Leerling
Lees meer over stamboomononderzoek naar Leerling

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om meer informatie over familie op te speuren.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Leerling
Vind meer informatie over familie Leerling in de archieven.

Geef de familiegeschiedenis Leerling kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Leerling


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Leerling:

Wat betekent de naam Leerling?

Wat betekent de naam Leerling? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Leerling vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Leerling
Wat betekent Leerling?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Leerling. Zoek betekenis van Leerling »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Leerling
Hoe leefde Leerling in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Leerling, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Leerling in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Leerling.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Leerling
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Leerling voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Leerling voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Is familie Leerling van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Leerling deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Leerling. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer over stamboom Leerling

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Leerling? Bedenk dan het volgende:


stamboom Leerling uitzoeken
Meer weten over Leerling?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Akker | stamboom Amezian | stamboom Aktan | stamboom Aden | stamboom Ameling