de online bronnen

Stamboom Lai


Overzicht van de beste gegevens voor stamboom Lai
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Lai? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van familie Lai. De verwijzingen op deze page zijn gepersonaliseerd voor Lai.
Suggestie: naast de online verwijzingen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Lai in 5 minuten


Het starten met stamboom Lai is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Lai
De stamboom maken Lai

Stamboomonderzoek naar Lai - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Lai hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Lai.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Lai.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Lai voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Lai
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Lai

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Lai
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Lai

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Lai is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde (achter)naam Lai betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data gevonden hebt. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Lai zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright problemen te voorkomen EN om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Lai online
Lai online gevonden? Controleer de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Lai

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Lai. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Lai langzamerhand uit.


familie Lai
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Lai

Eenvoudig veel informatie vinden voor familie Lai? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Lai
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Lai".

 • Archieven Lai
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Lai
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Lai".

 • MyHeritage.com Lai
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Lai.
 • FamilySearch.org Lai
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Lai.

 • Zoek "Lai" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom steeds meer uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Lai. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Lai: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Lai: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Lai: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Lai: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Lai te vinden, de stamvader Lai en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Lai.

De stamreeks Lai geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Lai.stamvader Lai
Stamvader Lai is de naamgever van de familie Lai


stamreeks Lai
kwartierstaat Lai
genealogie Lai
parenteel Lai

Heeft de familie Lai een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Lai die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Lai oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Lai bekend?

Zoek naar familiewapen "Lai"

Kunt u geen familiewapen van Lai vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Lai laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Lai, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer informatie over uw familie te vinden.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Lai
Vind ook informatie over familie Lai in de historische archieven.

Geef de familiegeschiedenis Lai kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Lai
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Lai:

Wat betekent de naam Lai?

Wat betekent de naam Lai? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Lai vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Lai
Wat betekent Lai?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Lai. Zoek betekenis van Lai »

Schrijfwijzen Lai?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Lai?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Lai. Zoek schrijfwijzen van Lai »

Ben ik familie van de "bekende" Lai?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Lai, de beruchte crimineel Lai, of moviestar Lai? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel personen die dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Lai misschien al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Lai ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Lai?

Google eens op "stamboom Lai" of "genealogie Lai" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Lai:

Terug in de geschiedenis Lai

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Lai-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Lai

overleden Lai
Grafstenen van overleden Lai familieleden geven veel gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Lai dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat is de oorsprong van Lai?

De naam Lai bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Lai in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Lai

De naam Lai: Wat is de herkomst van de naam Lai? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Lai (NL) »

België:
Zoek herkomst van Lai (BE) »

Nog meer ideeën voor stamboomonderzoek Lai

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Lai? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Lai
Lees meer over stamboomononderzoek naar Lai

Naslagwerken stamboomonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Lai kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste genealogische boekenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn online te verkrijgen en kunnen helpen bij familieonderzoek naar familie Lai:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Stamboom Programmatuur

Wanneer u een tijdje druk bent met onderzoek naar familie Lai wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Lai
Hoe leefde Lai in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont diverse historische beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Lai, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Lai in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Lai.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Lai
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Lai voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Lai voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Lai in het Nationaal Archief.

Wie heet er nog meer Lai?

Wie heten er ook Lai? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Lai
Wie heet er nog meer Lai? Tip: Speur onbekende naamdragers op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Lai van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Lai deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Lai. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Lai

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Lai? Bedenk dan het volgende:


stamboom Lai uitzoeken
Meer weten over de stamboom Lai?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van der Aalst | stamboom Ten Barge | stamboom Loenen | stamboom Elskamp | stamboom Lemaire