de online bronnen voor

Stamboom Ilbay


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Ilbay
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Ilbay? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie Ilbay.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Ilbay in 5 minuten


Het starten met de stamboom Ilbay is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Ilbay
Uw stamboom maken Ilbay

Stamboomonderzoek naar Ilbay - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Ilbay hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Ilbay.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ilbay, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor de stamboom Ilbay.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Ilbay voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ilbay
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ilbay

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ilbay
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ilbay

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Ilbay is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Eenzelfde (achter)naam Ilbay betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde data ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Ilbay zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright discussies te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Ilbay online
Gegevens van Ilbay online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Ilbay uitgebreider laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Ilbay. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Ilbay: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ilbay: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ilbay: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ilbay: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Ilbay te vinden, de stamvader Ilbay en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Ilbay geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Ilbay
Stamvader Ilbay is de naamgever van de familie Ilbay


stamreeks Ilbay
kwartierstaat Ilbay
genealogie Ilbay
parenteel Ilbay

Online informatie voor Stamboom Ilbay

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders op internet te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Ilbay
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ilbay

Snel gegevens vinden voor familie Ilbay? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • MyHeritage.com Ilbay
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ilbay.
 • CBG Ilbay
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Ilbay".

 • Archieven Ilbay
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Ilbay
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ilbay".

 • FamilySearch.org Ilbay
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ilbay.

 • Zoek "Ilbay" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Extra bronnen

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Ilbay? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Ilbay
Lees meer over stamboomononderzoek naar Ilbay

Wie heet er nog meer Ilbay?

Wie heeft nog meer de naam Ilbay? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Ilbay
Wie heet er ook Ilbay? Speur bekende of onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Naslagwerken genealogisch onderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Ilbay kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste genealogische boekenvoor de startende genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen behulpzaam zijn bij het familieonderzoek naar familie Ilbay:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Vastleggen van alle data

Er is bij onderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam Ilbay?

Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Ilbay op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Ilbay
Wat betekent Ilbay?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ilbay. Zoek betekenis van Ilbay »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Ilbay
Hoe leefde Ilbay in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Ilbay
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ilbay voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Ilbay in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Ilbay.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ilbay, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Ilbay voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Ilbay in het Nationaal Archief.

Schrijfwijzen Ilbay?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ilbay?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ilbay. Zoek schrijfwijzen van Ilbay »

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online om meer informatie over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Ilbay
Vind ook informatie over familie Ilbay in de archieven.

Wat is de oorsprong van Ilbay?

De naam Ilbay bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Ilbay in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden kunt vinden. U kunt dan in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Ilbay

De naam Ilbay: Wat is de herkomst van de naam Ilbay? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Ilbay (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ilbay (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Ilbay kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ilbay
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Ilbay:

Ben ik familie van de "bekende" Ilbay?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Ilbay, de beruchte crimineel Ilbay, of moviestar Ilbay? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die toevallig dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Ilbay misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Ilbay ?
Maken bekende of beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Ilbay?

Google eens op "stamboom Ilbay" of "genealogie Ilbay" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Ilbay:

Terug in de geschiedenis Ilbay

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ilbay

overleden Ilbay
Informatie over overleden Ilbay familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Ilbay dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Heeft de familie Ilbay een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Ilbay te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ilbay die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ilbay bekend?

Zoek naar familiewapen "Ilbay"

Kunt u geen familiewapen van Ilbay vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ilbay laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ilbay, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Is familie Ilbay van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat voorgelegd: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ilbay deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ilbay. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende input voor stamboom Ilbay

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Ilbay? Overweeg dan het volgende:


stamboom Ilbay uitzoeken
Meer weten over de stamboom Ilbay?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Amraoui | stamboom Arkink | stamboom Askes | stamboom Van Acquoij | stamboom Den Ambtman