de beste bronnen voor

Stamboom IJzerman


De bronnen en gegevens voor stamboom IJzerman
Benieuwd naar de stamboom van familie IJzerman? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van familie IJzerman. De bronnen op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor IJzerman.
Tip: naast de online bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom IJzerman in 5 minuten


Het begin van stamboom IJzerman is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom IJzerman
De stamboom maken IJzerman

Stamboomonderzoek naar IJzerman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie IJzerman hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar IJzerman.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie IJzerman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar IJzerman uitvoeren.

Stamboomonderzoek IJzerman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek IJzerman

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden IJzerman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van IJzerman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar IJzerman is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke naam IJzerman betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u data gevonden hebt, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar IJzerman zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te voorkomen EN daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


IJzerman online
Gegevens van IJzerman online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom IJzerman

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom IJzerman langzamerhand uit.


familie IJzerman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie IJzerman

Eenvoudig gegevens vinden voor familie IJzerman? Vind resultaat op de volgende websites:

 • Archieven IJzerman
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "IJzerman" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie IJzerman
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "IJzerman".

 • CBG IJzerman
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "IJzerman".

 • MyHeritage.com IJzerman
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam IJzerman.
 • FamilySearch.org IJzerman
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam IJzerman.

Stamboom uitgebreider uitzoeken

U wilt de stamboom IJzerman uitgebreider uitzoeken? Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar IJzerman. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks IJzerman: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat IJzerman: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie IJzerman: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel IJzerman: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam IJzerman te vinden, de stamvader IJzerman en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen IJzerman.

De stamreeks IJzerman geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader IJzerman
Stamvader IJzerman is de naamgever van de familie IJzerman


stamreeks IJzerman
kwartierstaat IJzerman
genealogie IJzerman
parenteel IJzerman

Terug in de geschiedenis IJzerman

Ook informatie over overleden IJzerman-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen IJzerman

overleden IJzerman
Informatie over overleden IJzerman familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid IJzerman dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Waar komt de familienaam IJzerman vandaan?

De naam IJzerman bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar IJzerman in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden kunt vinden. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam IJzerman

De naam IJzerman: Wat is de herkomst van de naam IJzerman? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van IJzerman (NL) »

België:
Zoek herkomst van IJzerman (BE) »

Wie heet er nog meer IJzerman?

Wie heeft nog meer de achternaam IJzerman? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie IJzerman
Wie heet er nog meer IJzerman? Tip: Speur onbekende achternaamgenoten op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om meer gegevens over uw familieleden op te speuren.

Regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot hun administraties.

informatie IJzerman
Vind meer informatie over familie IJzerman in de historische archieven.

Schrijfwijzen IJzerman?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van IJzerman?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam IJzerman. Zoek schrijfwijzen van IJzerman »

Stamboom Software

Wanneer u even bezig bent met stamboomonderzoek naar familie IJzerman wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis IJzerman
Hoe leefde IJzerman in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont een groot aantal middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • IJzerman in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar IJzerman.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar IJzerman in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders IJzerman, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie IJzerman
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam IJzerman voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin IJzerman voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Geef de familiegeschiedenis IJzerman kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie IJzerman
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie IJzerman:

Extra ideeën voor de stamboom IJzerman

U zoekt extra ideeën voor de stamboom van familie IJzerman? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom IJzerman
Lees meer over stamboomononderzoek naar IJzerman

Boeken voor familieonderzoek naar familie IJzerman

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van IJzerman kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen assisteren bij stamboomonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Heeft de familie IJzerman een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor IJzerman die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen IJzerman bekend?

Zoek naar familiewapen "IJzerman"

Kunt u geen familiewapen voor IJzerman vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen IJzerman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen IJzerman, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Ben ik familie van de "bekende" IJzerman?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie IJzerman, de beruchte boef IJzerman, of filmster IJzerman? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde IJzerman misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie IJzerman ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie IJzerman?

Google eens op "stamboom IJzerman" of "genealogie IJzerman" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie IJzerman:

Wat betekent de naam IJzerman?

Wat betekent de naam IJzerman? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. Waar is de naam IJzerman vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam IJzerman
Wat betekent IJzerman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam IJzerman. Zoek betekenis van IJzerman »

Is familie IJzerman van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag eens voorgelegd: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als IJzerman deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van IJzerman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom IJzerman

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar IJzerman? Bedenk dan het volgende:


stamboom IJzerman uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie IJzerman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Essers | stamboom Veenman | stamboom Van Rij | stamboom Put | stamboom Haarsma