de online bronnen voor

Stamboom Huysmans


Overzicht van de beste online bronnen voor stamboom Huysmans
Onderzoek doen naar uw familie Huysmans? Begin hier met de genelaogie van familie Huysmans. De links zijn zoveel mogelijk specifiek voor Huysmans.
Suggestie: naast de tips op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Huysmans in 5 minuten


Het begin van de stamboom Huysmans is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Huysmans
Uw stamboom maken Huysmans

Stamboomonderzoek naar Huysmans - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Huysmans hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Huysmans.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Huysmans, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden voor stamboom Huysmans.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Huysmans voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Huysmans
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Huysmans

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Huysmans
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Huysmans

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Huysmans is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke naam Huysmans betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Huysmans zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright issues te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Huysmans online
Informatie over Huysmans online ontdekt? Check de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Huysmans

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Huysmans. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel online te vinden zijn?Let op: weet dat gegevens van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Huysmans
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Huysmans

Eenvoudig veel informatie vinden voor de familie Huysmans? Vind resultaat op deze websites:

 • Zoek "Huysmans" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Huysmans
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Huysmans.
 • Archieven Huysmans
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Huysmans
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Huysmans".

 • FamilySearch.org Huysmans
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Huysmans.

 • WieWasWie Huysmans
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Huysmans".

Stamboom Huysmans steeds meer uitzoeken

U wilt stamboom steeds meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Huysmans. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Huysmans: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Huysmans: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Huysmans: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Huysmans: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Huysmans te vinden, de stamvader Huysmans en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Huysmans.

De stamreeks Huysmans geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Huysmans
Stamvader Huysmans is de naamgever van de familie Huysmans


stamreeks Huysmans
kwartierstaat Huysmans
genealogie Huysmans
parenteel Huysmans

Wie heet er nog meer Huysmans?

Wie heten er ook Huysmans? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Huysmans
Wie heet er ook Huysmans? Tip: Zoek bekende of onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet om gegevens over uw familieleden op te speuren.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Huysmans
Vind ook informatie over familie Huysmans in de historische archieven.

Heeft de familie Huysmans een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Huysmans te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Huysmans die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Huysmans oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Huysmans bekend?

Zoek naar familiewapen "Huysmans"

Kunt u geen familiewapen voor Huysmans vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Huysmans laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Huysmans, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Geef de familiegeschiedenis Huysmans kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Huysmans
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Huysmans:

Schrijfwijzen Huysmans?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Huysmans?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Huysmans. Zoek schrijfwijzen van Huysmans »

Terug in de geschiedenis Huysmans

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Huysmans-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Huysmans

overleden Huysmans
Grafstenen van overleden Huysmans familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Huysmans dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Naslagwerken voor familieonderzoek Huysmans

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Huysmans kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
 

Wat betekent de naam Huysmans?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Huysmans op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Huysmans
Wat betekent Huysmans?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Huysmans. Zoek betekenis van Huysmans »

Waar komt de naam Huysmans vandaan?

De naam Huysmans bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Huysmans in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Huysmans

De naam Huysmans: Wat is de herkomst van Huysmans? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Huysmans (NL) »

België:
Zoek herkomst van Huysmans (BE) »

Vastleggen van alle gegevens

Wanneer u een tijdje druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Huysmans wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Extra bronnen

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Huysmans? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Huysmans
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Huysmans

Ben ik familie van de "bekende" Huysmans?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Huysmans, de beruchte boef Huysmans, of filmster Huysmans? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Huysmans misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Huysmans ?
Maken beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Huysmans?

Google eens op "stamboom Huysmans" of "genealogie Huysmans" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Huysmans:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Huysmans
Hoe leefde Huysmans in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via gezegden zien hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Huysmans in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Huysmans
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Huysmans voorkomt in de geschiedenis.

 • Huysmans in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Huysmans.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Huysmans voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Huysmans, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Is familie Huysmans van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag wel voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Huysmans deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Huysmans. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Huysmans

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Huysmans? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Huysmans uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Huysmans?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aslander | stamboom Aldewereld | stamboom Ajdid | stamboom Alibux | stamboom Alsema