de beste bronnen voor

Stamboom Hulsteijn


Overzicht van de beste bronnen voor stamboom Hulsteijn
Onderzoek doen naar familie Hulsteijn? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van familie Hulsteijn. De bronnen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor familie Hulsteijn.
Tip: naast de verwijzingen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Hulsteijn in 5 minuten


Het begin van de stamboom Hulsteijn is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Hulsteijn
De stamboom maken Hulsteijn

Stamboomonderzoek naar Hulsteijn - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Hulsteijn hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Hulsteijn.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Hulsteijn, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Hulsteijn.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Hulsteijn voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hulsteijn
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hulsteijn

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hulsteijn
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hulsteijn

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Hulsteijn

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Hulsteijn
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hulsteijn

Snel veel informatie vinden voor familie Hulsteijn? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • Zoek "Hulsteijn" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Hulsteijn
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Hulsteijn
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hulsteijn.
 • FamilySearch.org Hulsteijn
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Hulsteijn.

Stamboom steeds verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Hulsteijn. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Hulsteijn: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hulsteijn: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hulsteijn: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hulsteijn: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam Hulsteijn te vinden, de stamvader Hulsteijn en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Hulsteijn.

De stamreeks Hulsteijn geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Hulsteijn
Stamvader Hulsteijn is de naamgever van de familie Hulsteijn


stamreeks Hulsteijn
kwartierstaat Hulsteijn
genealogie Hulsteijn
parenteel Hulsteijn

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Hulsteijn is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke (achter)naam Hulsteijn betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde data gevonden hebt. Zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Hulsteijn zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Hulsteijn online
Informatie over Hulsteijn online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Geef de familiegeschiedenis Hulsteijn kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hulsteijn


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Hulsteijn:

Vastleggen van alle stamboomdata

Wanneer u even bezig bent geweest met onderzoek naar familie Hulsteijn wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Hulsteijn?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Hulsteijn, de beruchte boef Hulsteijn, of filmster Hulsteijn? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Hulsteijn wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Hulsteijn ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Hulsteijn?

Google eens op "stamboom Hulsteijn" of "genealogie Hulsteijn" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Hulsteijn:

Heeft de familie Hulsteijn een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Hulsteijn te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hulsteijn die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Hulsteijn oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hulsteijn bekend?

Zoek naar familiewapen "Hulsteijn"

Kunt u geen familiewapen van Hulsteijn vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hulsteijn laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hulsteijn, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Aanvullende ideeën

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Hulsteijn? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Hulsteijn
Lees meer over stamboomononderzoek naar Hulsteijn

Wat betekent de naam Hulsteijn?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Hulsteijn vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Hulsteijn
Wat betekent Hulsteijn?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hulsteijn. Zoek betekenis van Hulsteijn »

Wat is de oorsprong van de familienaam Hulsteijn?

De naam Hulsteijn bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Hulsteijn in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Hulsteijn

De naam Hulsteijn: Maar waar komt de naam Hulsteijn vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Hulsteijn (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hulsteijn (BE) »

Naslagwerken genealogisch onderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Hulsteijn kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boeken. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen helpen bij het familieonderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Terug in de geschiedenis Hulsteijn

Ook informatie over overleden Hulsteijn-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hulsteijn

overleden Hulsteijn
Informatie over overleden Hulsteijn familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Hulsteijn dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet om informatie over familie op te zoeken.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Hulsteijn
Vind ook informatie over familie Hulsteijn in de archieven.

Wie heet er nog meer Hulsteijn?

Wie heeft nog meer de achternaam Hulsteijn? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Hulsteijn
Wie heet er nog meer Hulsteijn? Tip: Zoek bekende of onbekende achternaamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Hulsteijn?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hulsteijn?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hulsteijn. Zoek schrijfwijzen van Hulsteijn »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Hulsteijn
Hoe leefde Hulsteijn vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont een groot aantal historische Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hulsteijn in het Nationaal Archief.

 • Hulsteijn in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Hulsteijn.

 • Bibliografie Hulsteijn
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hulsteijn voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Hulsteijn voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Is familie Hulsteijn van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag voor: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hulsteijn deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hulsteijn. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Meer weten over stamboom Hulsteijn

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Hulsteijn? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Hulsteijn uitzoeken
Meer weten over de stamboom Hulsteijn?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aertsen | stamboom Van Aarsen | stamboom Acton | stamboom Anjema | stamboom Antvelink