de bronnen voor

Stamboom Hoogvliet


Overzicht van de beste online bronnen voor stamboom Hoogvliet
Onderzoek doen naar uw familie Hoogvliet? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie Hoogvliet. De verwijzingen op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor familie Hoogvliet.
Tip: naast de links op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Hoogvliet in 5 minuten


Het starten met stamboom Hoogvliet is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Hoogvliet
De stamboom maken Hoogvliet

Stamboomonderzoek naar Hoogvliet - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Hoogvliet hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Hoogvliet.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Hoogvliet, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor de stamboom Hoogvliet.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Hoogvliet uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hoogvliet
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hoogvliet

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hoogvliet
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hoogvliet

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

NB: Zaken om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Hoogvliet is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Hoogvliet betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u gegevens gevonden heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Hoogvliet zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen en ook om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Hoogvliet online
Hoogvliet online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Hoogvliet

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Hoogvliet. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel online te zoeken zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Hoogvliet
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hoogvliet

Snel veel informatie vinden voor familie Hoogvliet? Vind resultaat op deze websites:

 • Zoek "Hoogvliet" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Hoogvliet
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Hoogvliet".

 • Archieven Hoogvliet
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Hoogvliet
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hoogvliet".

De stamboom Hoogvliet meer uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Hoogvliet. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Hoogvliet: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hoogvliet: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hoogvliet: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hoogvliet: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Hoogvliet te vinden, de stamvader Hoogvliet en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee op een familiewapen Hoogvliet.

De stamreeks Hoogvliet geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Hoogvliet
Stamvader Hoogvliet is de naamgever van de familie Hoogvliet


stamreeks Hoogvliet
kwartierstaat Hoogvliet
genealogie Hoogvliet
parenteel Hoogvliet

Geef de familiegeschiedenis Hoogvliet kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hoogvliet
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Hoogvliet:

Wat is de oorsprong van de naam Hoogvliet?

De naam Hoogvliet bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Hoogvliet in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Hoogvliet

De naam Hoogvliet: Wat is de herkomst van Hoogvliet? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Hoogvliet (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hoogvliet (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Hoogvliet?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Hoogvliet, de beruchte boef Hoogvliet, of moviestar Hoogvliet? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Hoogvliet misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Hoogvliet ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Hoogvliet?

Google eens op "stamboom Hoogvliet" of "genealogie Hoogvliet" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Hoogvliet:

Naslagwerken stamboomonderzoek naar Hoogvliet

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van Hoogvliet kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boekenvoor de beginnende en gevorderderde stamboomonderzoeker. De volgende boeken kunnen assisteren bij het stamboomonderzoek:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Hoogvliet
Hoe leefde Hoogvliet vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hoogvliet in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Hoogvliet in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Hoogvliet.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hoogvliet, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om meer gegevens over familie te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Hoogvliet
Vind ook informatie over familie Hoogvliet in de lokale archieven.

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Wanneer u een tijdje bezig bent geweest met onderzoek naar de familie Hoogvliet ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam Hoogvliet?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Hoogvliet op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Hoogvliet
Wat betekent Hoogvliet?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hoogvliet. Zoek betekenis van Hoogvliet »

Wie heet er nog meer Hoogvliet?

Wie heten er ook Hoogvliet? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Hoogvliet
Wie heet er nog meer Hoogvliet? Zoek onbekende naamgenoten op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Nog meer ideeën voor de stamboom Hoogvliet

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Hoogvliet? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Hoogvliet
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Hoogvliet

Schrijfwijzen Hoogvliet?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hoogvliet?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hoogvliet. Zoek schrijfwijzen van Hoogvliet »

Heeft de familie Hoogvliet een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Hoogvliet te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hoogvliet die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Hoogvliet oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hoogvliet bekend?

Zoek naar familiewapen "Hoogvliet"

Kunt u geen familiewapen Hoogvliet vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hoogvliet laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hoogvliet, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis Hoogvliet

Ook informatie over overleden Hoogvliet-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hoogvliet

overleden Hoogvliet
Grafstenen van overleden Hoogvliet familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Hoogvliet dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Is familie Hoogvliet van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag wel eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hoogvliet deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hoogvliet. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Hoogvliet

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Hoogvliet? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Hoogvliet uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Hoogvliet?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Brusse | stamboom Cairo | stamboom Oosterloo | stamboom Faasse | stamboom Rozendal