de online bronnen

Stamboom Hoogenhout


De beste bronnen en gegevens voor stamboom Hoogenhout
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Hoogenhout? Begin hier met de stamboom van familie Hoogenhout. De bronnen op deze pagina zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie.
Tip: naast de tips op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van de stamboom Hoogenhout in 5 minuten


Het begin van de stamboom Hoogenhout is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Hoogenhout
De stamboom maken Hoogenhout

Stamboomonderzoek naar Hoogenhout - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Hoogenhout hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Hoogenhout.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Hoogenhout.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Hoogenhout uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hoogenhout
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hoogenhout

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hoogenhout
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hoogenhout

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Hoogenhout. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Hoogenhout

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Hoogenhout langzamerhand uit.


familie Hoogenhout
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hoogenhout

Snel informatie vinden voor de familie Hoogenhout? Zoek resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Hoogenhout
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hoogenhout.
 • Archieven Hoogenhout
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Hoogenhout" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Hoogenhout
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hoogenhout".

 • CBG Hoogenhout
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Hoogenhout".

Let op: Om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Hoogenhout is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Hoogenhout betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data gevonden heeft, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Hoogenhout zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright problemen te voorkomen en ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Hoogenhout online
Hoogenhout online gevonden? Check altijd de bronnen.

De stamboom steeds uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Hoogenhout. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Hoogenhout: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hoogenhout: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hoogenhout: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hoogenhout: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Hoogenhout te vinden, de stamvader Hoogenhout en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Hoogenhout geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Hoogenhout
Stamvader Hoogenhout is de naamgever van de familie Hoogenhout


stamreeks Hoogenhout
kwartierstaat Hoogenhout
genealogie Hoogenhout
parenteel Hoogenhout

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om meer gegevens over uw familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Hoogenhout
Vind meer informatie over familie Hoogenhout in de lokale archieven.

Terug in de geschiedenis Hoogenhout

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hoogenhout

overleden Hoogenhout
Informatie over overleden Hoogenhout familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Hoogenhout dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Hoogenhout
Hoe leefde Hoogenhout vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont veel middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Hoogenhout
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hoogenhout voorkomt in de geschiedenis.

 • Hoogenhout in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Hoogenhout.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hoogenhout in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hoogenhout, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Wat betekent de naam Hoogenhout?

Wat betekent de naam Hoogenhout? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Hoogenhout op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Hoogenhout
Wat betekent Hoogenhout?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hoogenhout. Zoek betekenis van Hoogenhout »

Extra ideeën

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie Hoogenhout? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Hoogenhout
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Hoogenhout

Heeft de familie Hoogenhout een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hoogenhout die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Hoogenhout oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hoogenhout bekend?

Zoek naar familiewapen "Hoogenhout"

Kunt u geen familiewapen van Hoogenhout vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hoogenhout laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hoogenhout, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Ben ik familie van de "bekende" Hoogenhout?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Hoogenhout, de beruchte crimineel Hoogenhout, of filmster Hoogenhout? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Hoogenhout misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Hoogenhout ?
Maken beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Hoogenhout?

Google eens op "stamboom Hoogenhout" of "genealogie Hoogenhout" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Hoogenhout:

Boeken voor stamboomonderzoek familie Hoogenhout

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Hoogenhout kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Schrijfwijzen Hoogenhout?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hoogenhout?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hoogenhout. Zoek schrijfwijzen van Hoogenhout »

Geef de familiegeschiedenis Hoogenhout kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hoogenhout


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Hoogenhout:

Stamboom Software

Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Waar komt de naam Hoogenhout vandaan?

De naam Hoogenhout bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Hoogenhout in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Hoogenhout

De naam Hoogenhout: Wat is de herkomst van Hoogenhout? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Hoogenhout (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hoogenhout (BE) »

Wie heet er nog meer Hoogenhout?

Wie heeft nog meer de naam Hoogenhout? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Hoogenhout
Wie heet er nog meer Hoogenhout? Speur onbekende familieleden op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Hoogenhout van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hoogenhout deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hoogenhout. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Hoogenhout

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Hoogenhout? Bedenk dan het volgende:


stamboom Hoogenhout uitzoeken
Meer weten over familie Hoogenhout?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Annen | stamboom Ata | stamboom Awad | stamboom Allali | stamboom Akar