de beste bronnen

Stamboom Hoogendam


Overzicht van de bronnen voor stamboom Hoogendam
Onderzoek doen naar uw familie Hoogendam? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de online tips op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Hoogendam in 5 minuten


Het begin van stamboom Hoogendam is in de basis erg simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Hoogendam
De stamboom maken Hoogendam

Stamboomonderzoek naar Hoogendam - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Hoogendam hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Hoogendam.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Hoogendam, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor de stamboom Hoogendam.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Hoogendam uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hoogendam
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hoogendam

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hoogendam
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hoogendam

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Hoogendam. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Hoogendam

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Hoogendam
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hoogendam

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Hoogendam? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • WieWasWie Hoogendam
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hoogendam".

 • Archieven Hoogendam
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Hoogendam
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hoogendam.
 • Zoek "Hoogendam" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Hoogendam
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Hoogendam.

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Hoogendam is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke achternaam Hoogendam betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens gevonden hebt, zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Hoogendam zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Hoogendam online
Hoogendam online ontdekt? Controleer de bronnen.

De stamboom Hoogendam uitgebreider laten groeien

U wilt de stamboom Hoogendam steeds meer laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Hoogendam. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Hoogendam: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hoogendam: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hoogendam: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hoogendam: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Hoogendam te vinden, de stamvader Hoogendam en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Hoogendam geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Hoogendam
Stamvader Hoogendam is de naamgever van de familie Hoogendam


stamreeks Hoogendam
kwartierstaat Hoogendam
genealogie Hoogendam
parenteel Hoogendam

Naslagwerken voor familieonderzoek familie

Ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Hoogendam kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken zijn via internet te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij familieonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wat is de oorsprong van Hoogendam?

De naam Hoogendam bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Hoogendam in Nederland of België veel gebruikt is - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Hoogendam

De naam Hoogendam: Waar komt de naam Hoogendam vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Hoogendam (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hoogendam (BE) »

Terug in de geschiedenis Hoogendam

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hoogendam

overleden Hoogendam
Informatie over overleden Hoogendam familieleden geven veel gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Hoogendam dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Wat betekent de naam Hoogendam?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Hoogendam vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Hoogendam
Wat betekent Hoogendam?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hoogendam. Zoek betekenis van Hoogendam »

Aanvullende ideeën voor stamboomonderzoek Hoogendam

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over familie Hoogendam? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Hoogendam
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Hoogendam

Heeft de familie Hoogendam een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hoogendam die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hoogendam bekend?

Zoek naar familiewapen "Hoogendam"

Kunt u geen familiewapen Hoogendam vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hoogendam laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hoogendam, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om informatie over uw familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Hoogendam
Vind ook informatie over familie Hoogendam in de lokale archieven.

Geef de familiegeschiedenis Hoogendam kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hoogendam
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Hoogendam:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Hoogendam
Hoe leefde Hoogendam vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel laat via spreekwoorden zien hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hoogendam, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Hoogendam in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Hoogendam.

 • Bibliografie Hoogendam
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hoogendam voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hoogendam in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Hoogendam voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Ben ik familie van de "bekende" Hoogendam?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Hoogendam, de beruchte crimineel Hoogendam, of filmster Hoogendam? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Hoogendam wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Hoogendam ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Hoogendam?

Google eens op "stamboom Hoogendam" of "genealogie Hoogendam" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Hoogendam:

Vastleggen van alle gegevens

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met stamboomonderzoek naar familie Hoogendam ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Hoogendam?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hoogendam?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hoogendam. Zoek schrijfwijzen van Hoogendam »

Wie heet er nog meer Hoogendam?

Wie heeft nog meer de naam Hoogendam? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Hoogendam
Wie heet er nog meer Hoogendam? Tip: Zoek onbekende naamgenoten op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Hoogendam van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voor: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hoogendam deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hoogendam. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Hoogendam

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Hoogendam? Bedenk dan het volgende:


stamboom Hoogendam uitzoeken
Meer weten over de stamboom Hoogendam?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Eeuwijk | stamboom Bart | stamboom Dunnink | stamboom Dudink | stamboom Leussink