de bronnen

Stamboom Hoogakker


Overzicht van de gegevens voor stamboom Hoogakker
Benieuwd naar de stamboom van familie Hoogakker? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie Hoogakker. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de online links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Hoogakker in 5 minuten


Het begin van de stamboom Hoogakker is in de basis heel simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Hoogakker
Uw stamboom maken Hoogakker

Stamboomonderzoek naar Hoogakker - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Hoogakker hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Hoogakker.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Hoogakker.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Hoogakker voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hoogakker
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hoogakker

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hoogakker
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hoogakker

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Hoogakker

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Hoogakker langzamerhand uit.


familie Hoogakker
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hoogakker

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Hoogakker? Vind direct resultaat op de volgende websites:

 • Zoek "Hoogakker" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Hoogakker
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Hoogakker.

 • Archieven Hoogakker
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Hoogakker
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hoogakker.

Stamboom Hoogakker steeds verder uitzoeken

U wilt stamboom uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Hoogakker. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Hoogakker: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hoogakker: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hoogakker: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hoogakker: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Hoogakker te vinden, de stamvader Hoogakker en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Hoogakker geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Hoogakker.stamvader Hoogakker
Stamvader Hoogakker is de naamgever van de familie Hoogakker


stamreeks Hoogakker
kwartierstaat Hoogakker
genealogie Hoogakker
parenteel Hoogakker

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Hoogakker is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Hoogakker betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Hoogakker zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright problemen te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Hoogakker online
Informatie over Hoogakker online gevonden? Check altijd de bronnen.

Wat is de oorsprong van familienaam Hoogakker?

De naam Hoogakker bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Hoogakker in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Hoogakker

De naam Hoogakker: Wat is de herkomst van Hoogakker? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Hoogakker (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hoogakker (BE) »

Schrijfwijzen Hoogakker?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hoogakker?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hoogakker. Zoek schrijfwijzen van Hoogakker »

Ben ik familie van de "bekende" Hoogakker?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Hoogakker, de beruchte boef Hoogakker, of filmster Hoogakker? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Hoogakker wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Hoogakker ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Hoogakker?

Google eens op "stamboom Hoogakker" of "genealogie Hoogakker" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Hoogakker:

Vastleggen van alle stamboomdata

Wanneer u een tijdje bezig bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Hoogakker ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Heeft de familie Hoogakker een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hoogakker die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Hoogakker oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hoogakker bekend?

Zoek naar familiewapen "Hoogakker"

Kunt u geen familiewapen Hoogakker vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hoogakker laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hoogakker, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee op te zetten. Kijk online om gegevens over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Hoogakker
Vind nog meer informatie over familie Hoogakker in de regionale archieven.

Aanvullende ideeën voor de stamboom Hoogakker

U zoekt aanvullende bronnen voor familie Hoogakker? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Hoogakker
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Hoogakker

Wat betekent de naam Hoogakker?

Wat betekent uw naam Hoogakker? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Hoogakker op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Hoogakker
Wat betekent Hoogakker?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hoogakker. Zoek betekenis van Hoogakker »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Hoogakker
Hoe leefde Hoogakker in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont vele middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Hoogakker in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Hoogakker voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Hoogakker in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Hoogakker.

 • Bibliografie Hoogakker
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hoogakker voorkomt in de geschiedenis.

Geef de familiegeschiedenis Hoogakker kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hoogakker
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Hoogakker:

Terug in de geschiedenis Hoogakker

Ook informatie over overleden Hoogakker-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hoogakker

overleden Hoogakker
Informatie over overleden Hoogakker familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Hoogakker dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Wie heet er nog meer Hoogakker?

Wie heten er ook Hoogakker? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Hoogakker
Wie heet er ook Hoogakker? Tip: Speur onbekende naamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Boeken genealogisch onderzoek familie Hoogakker

Ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de stamboom van familie Hoogakker kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Is familie Hoogakker van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag voorgelegd: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hoogakker deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hoogakker. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Hoogakker

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Hoogakker? Overweeg dan het volgende:


stamboom Hoogakker uitzoeken
Meer weten over familie Hoogakker?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bernards | stamboom Van Dael | stamboom Van der Baan | stamboom Van Beekum | stamboom Balkema