de beste online bronnen voor

Stamboom Hogetoorn


De online bronnen en gegevens voor stamboom Hogetoorn
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Hogetoorn? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen op deze page zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie Hogetoorn.
Tip: naast de online bronnen op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Hogetoorn in 5 minuten


Het begin van stamboom Hogetoorn is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Hogetoorn
Uw stamboom maken Hogetoorn

Stamboomonderzoek naar Hogetoorn - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Hogetoorn hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Hogetoorn.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Hogetoorn.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Hogetoorn voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hogetoorn
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hogetoorn

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hogetoorn
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hogetoorn

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Hogetoorn is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Hogetoorn betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Hogetoorn zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke problemen te voorkomen EN om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Hogetoorn online
Hogetoorn online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Hogetoorn

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Hogetoorn. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Hogetoorn langzamerhand uit.


familie Hogetoorn
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hogetoorn

Snel informatie vinden voor de familie Hogetoorn? Vind resultaat op de volgende sites:

 • FamilySearch.org Hogetoorn
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Hogetoorn.

 • WieWasWie Hogetoorn
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hogetoorn".

 • MyHeritage.com Hogetoorn
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hogetoorn.
 • Archieven Hogetoorn
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom Hogetoorn uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Hogetoorn verder uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Hogetoorn. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Hogetoorn: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hogetoorn: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hogetoorn: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hogetoorn: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de naam Hogetoorn te vinden, de stamvader Hogetoorn en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Hogetoorn geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Hogetoorn.stamvader Hogetoorn
Stamvader Hogetoorn is de naamgever van de familie Hogetoorn


stamreeks Hogetoorn
kwartierstaat Hogetoorn
genealogie Hogetoorn
parenteel Hogetoorn

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om gegevens over uw familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Hogetoorn
Vind nog meer informatie over familie Hogetoorn in de regionale archieven.

Wat betekent de naam Hogetoorn?

Wat betekent uw naam Hogetoorn? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Hogetoorn op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Hogetoorn
Wat betekent Hogetoorn?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hogetoorn. Zoek betekenis van Hogetoorn »

Wat is de oorsprong van naam Hogetoorn?

De naam Hogetoorn bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Hogetoorn in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Hogetoorn

De naam Hogetoorn: Maar waar komt de naam Hogetoorn nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Hogetoorn (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hogetoorn (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Hogetoorn?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Hogetoorn, de beruchte boef Hogetoorn, of filmster Hogetoorn? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn veel personen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Hogetoorn wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Hogetoorn ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Hogetoorn?

Google eens op "stamboom Hogetoorn" of "genealogie Hogetoorn" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Hogetoorn:

Schrijfwijzen Hogetoorn?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hogetoorn?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hogetoorn. Zoek schrijfwijzen van Hogetoorn »

Stamboom Software

Er is zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Hogetoorn
Hoe leefde Hogetoorn vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont vele middeleeuwse Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Hogetoorn voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hogetoorn, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Hogetoorn
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hogetoorn voorkomt in de geschiedenis.

 • Hogetoorn in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Hogetoorn.

Extra ideeën

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Hogetoorn? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Hogetoorn
Lees meer over stamboomononderzoek naar Hogetoorn

Terug in de geschiedenis Hogetoorn

Ook gegevens over overleden Hogetoorn-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hogetoorn

overleden Hogetoorn
Grafstenen van overleden Hogetoorn familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Hogetoorn dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Geef de familiegeschiedenis Hogetoorn kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hogetoorn
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Hogetoorn:

Boeken voor familieonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Hogetoorn kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boeken. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen helpen bij genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Heeft de familie Hogetoorn een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Hogetoorn te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hogetoorn die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hogetoorn bekend?

Zoek naar familiewapen "Hogetoorn"

Kunt u geen familiewapen voor Hogetoorn vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hogetoorn laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hogetoorn, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wie heet er nog meer Hogetoorn?

Wie heeft nog meer de achternaam Hogetoorn? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Hogetoorn
Wie heet er ook Hogetoorn? Zoek bekende of onbekende familieleden op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Hogetoorn van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voorgelegd: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hogetoorn deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hogetoorn. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Hogetoorn

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Hogetoorn? Overweeg dan het volgende:


stamboom Hogetoorn uitzoeken
Meer weten over de stamboom Hogetoorn?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Anjema | stamboom Acton | stamboom Ahmadzai | stamboom Beeris | stamboom Barkhuis