de bronnen voor

Stamboom Hemels


De gegevens voor stamboom Hemels
Onderzoek doen naar uw familie Hemels? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van familie Hemels. De links op deze page zijn zoveel mogelijk specifiek voor Hemels.
Suggestie: naast de links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Hemels in 5 minuten


Het starten met de stamboom Hemels is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Hemels
De stamboom maken Hemels

Stamboomonderzoek naar Hemels - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Hemels hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Hemels.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Hemels.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Hemels voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Hemels
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Hemels

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Hemels
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Hemels

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Hemels

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Hemels langzamerhand uit.


familie Hemels
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Hemels

Snel veel gegevens vinden voor familie Hemels? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • WieWasWie Hemels
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Hemels".

 • CBG Hemels
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Hemels".

 • MyHeritage.com Hemels
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Hemels.
 • FamilySearch.org Hemels
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Hemels.

Let op: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Hemels is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

 • Dezelfde achternaam Hemels betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Hemels zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Hemels online
Hemels online ontdekt? Controleer altijd de bronnen.

Stamboom steeds uitgebreider laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Hemels. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Hemels: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Hemels: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Hemels: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Hemels: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Hemels te vinden, de stamvader Hemels en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Hemels geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Hemels.stamvader Hemels
Stamvader Hemels is de naamgever van de familie Hemels


stamreeks Hemels
kwartierstaat Hemels
genealogie Hemels
parenteel Hemels

Wat is de oorsprong van Hemels?

De naam Hemels bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Hemels in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Hemels

De naam Hemels: Wat is de herkomst van Hemels? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Hemels (NL) »

België:
Zoek herkomst van Hemels (BE) »

Terug in de geschiedenis Hemels

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Hemels-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Hemels

overleden Hemels
Grafstenen van overleden Hemels familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Hemels dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Wat betekent de naam Hemels?

Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Hemels vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Hemels
Wat betekent Hemels?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Hemels. Zoek betekenis van Hemels »

Ben ik familie van de "bekende" Hemels?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Hemels, de beruchte boef Hemels, of moviestar Hemels? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de bekende Hemels wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Hemels ?
Maken bekende of beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Hemels?

Google eens op "stamboom Hemels" of "genealogie Hemels" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Hemels:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Hemels
Hoe leefde Hemels vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Hemels, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Hemels
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Hemels voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Hemels voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Wie heet er nog meer Hemels?

Wie heten er nog meer Hemels? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Hemels
Wie heet er ook Hemels? Zoek onbekende familieleden op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Hemels?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Hemels?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Hemels. Zoek schrijfwijzen van Hemels »

Heeft de familie Hemels een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Hemels te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Hemels die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Hemels bekend?

Zoek naar familiewapen "Hemels"

Kunt u geen familiewapen van Hemels vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Hemels laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Hemels, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Hemels

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Hemels? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Hemels
Lees meer over stamboomononderzoek naar Hemels

Naslagwerken voor familieonderzoek Hemels

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van Hemels kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boekenvoor de startende genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Geef de familiegeschiedenis Hemels kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Hemels
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Hemels:

Stamboom Programmatuur

Er is vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familieleden op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Hemels
Vind meer informatie over familie Hemels in de lokale archieven.

Is familie Hemels van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Hemels deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Hemels. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Hemels

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Hemels? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Hemels uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Hemels?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Averdijk | stamboom Abbekerk | stamboom Baboelal | stamboom Van Amersvoort | stamboom Den Arend